Amerika preti Srbiji sankcijama ukoliko kupi od Rusije sistem S-300?!

Posle izveštaja američkog Senata iz januara ove godine, u februaru se pojavio i dokument EU (Evropske komisije) pod nazivom „Strategija EU o Zapadnom Balkanu” u kome se takođe analizira štetan (preteći po demokratske tekovine, ljudska prava, slobode i uopšte vladavinu prava…) uticaj Rusije na Balkan, posebno na Srbiju!

Piše: Jovo Vukelić

Vašington (Foto: Pixabay)

Još jedan dokaz da SAD I EU koordinisano rade, imaju zajedničku akciju, nazovimo tu operaciju „Ruskom fatamorganom u Srbiji“.

Da bi „sve ovce bile na broju”, u ovakvoj za Zapad važnoj akciji sprovođenja svojih interesa na Balkanu i naročito u Srbiji – i britanski Dom lordova je u drugoj nedelji januara, čak istog dana kad i američki Senat (tačnije demokrate u američkom Senatu), objavio izveštaj pod nazivom „Britanija i budućnost zapadnog Balkana“, o spoljnoj politici Britanije , čiji se delovi direktno odnose i na Srbiju. U njima se definiše: koji su im interesi u Srbiji; šta sada rade; i konačno šta treba da rade više i gde greše.

Uništiti sve što nosi čak i početni znak RU

Kad se desi da se tri značajne i važne institucije: američki Senat, Evropska komisija i Dom lordova bave „pogubnim i malignim ” uticajem i ulogom Rusije na Balkanu, a posebno u Srbiji, a mi tvrdimo da tog uticaja skoro da nema, da je zanemarljiv i da je upitanju balon pun laži Zapada – onda nešto bitno, značajno ovde ipak nije u redu.

Postavlja se pitanje šta se zapravo iza svega ovoga krije? Odnosno, koje su stvarne i prave namere zbog kojih vodeći krugovi Evrope svoje narode plaše ruskom sablašću?

Ili ruskog uticaja na Balkan ima i to u znatnoj meri, u tolikoj da on toliko dugo i snažno plaši SAD i njihove trabante sa Zapada, ili tog uticaja u stvari nema i on je izmišljen kako bi svetski monopolisti i globalisti predvođeni SAD ostvarili potpunu dominaciju nad ovim regionom i posebno Srbijom, koja im i dalje predstavlja „crnu rupu” na njihovoj NATO mapi opkoljavanja Rusije sa svih strana, pa im kampanja o ruskom uticaju služi kao optimalna kamuflaža…

U skladu sa proklamovanom tezom o narastajućem prodoru ruskog uticaja na Srbiju i šire, američki Senat, Evropska komisija i Dom lordova predlažu niz akcija, političkih programa i mera koje treba preduzeti i finansirati kako bi se sprečio dalji prodor te „strašne i prljave ruske propagande” na njima „tako drag” i značajan prostor kakav je Balkan i posebno Srbija.

U predlozima se preporučuje da se odvoji još više miliona evra nego do sada za tu (hajku) kampanju uništenja ruskog uticaja, čak svega što nosi čak i početni znak RU. Sve to za dobrobit i demokratski prosperitet Srbije jer treba Srbe sačuvati od uticaja i dolaska „autoritarnog i zlog“ ruskog medveda!

Osnovni i glavni cilj: uvlačenje Srbije u NATO

U izveštaju grupe demokrata, koji je objavio senator Ben Kardin ispred Komiteta za međunarodne odnose Senata, pominje se „asimetrični arsenal” koje Rusija koristi u raznim zemljama sveta, koji se definiše kao upotreba vojnih sredstava, sajber-napada, širenja dezinformacija, podrške ekstremnim političkim grupama i korišćenje energetskih resursa, organizovanog kriminala i korupcije kao „oružja”.

A za tu tvrdnju senatorima je, ni manje ni više, nego politička slika današnje Srbije jedan je od važnih argumenata. Pa na samom početku ističu: „Štetni uticaj Rusije na Srbiju se manifestuje kroz duboke kulturne veze, propagandu, i uticaje u energetskom i sektoru odbrane”. (1)

Jedan prilično značajan deo ovog izveštaja, u kojem se, na osnovu operativnih saznanja koje su skupljale američke službe, govori o neformalnom uticaju Rusije na vlade u Evropi, odnosi se i na Srbiju.

Vlasti SAD i Velike Britanije i zvanično su registrovale „štetan ruski uticaj u Srbiji“ i najavile ofanzivu na zapadni Balkan.

Plan je usisavanje preostalih država Zapadnog Balkana (Makedonija Srbija, BiH) u NATO.

Ovakav izveštaj Senata mediji ocenjuju, ni manje ni više, nego kao – poziv na juriš!

„Ruski maligni uticaj Srbiji se pokazuje kroz veze u oblasti kulture, propagande, energetike i sve jači odnos na polju odbrane”. 2

Tako u materijalu od oko 200 strana, na 81-oj počinje basna o uticaju Rusije na građane Srbije, a ona se temelji na nekakvim neobjavljenim i neproverenim anketama koje su ko zna kada i gde i od koga sprovedene u Srbiji.

U njihovu validnost se mora sumnjati, ali baš na osnovu takvih neproverenih pokazatelja lako se konstruiše priča o povećanom ruskom uticaju.

Da li bi ovakav „nivo“ pristupa uopšte mogao da opstane u nekom slučaju primenjivom za američku unutrašnju upotrebu, ili je reč o principu koji se primenjuje isključivo za sprovođenje američke spoljne politike?!

Zatim se navode reči Hojta Brajana Jia, zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD, koji je rekao srpskim zvaničnicima „da ne mogu više sedeti na dve stolice: ići ka EU i razvijati dobre odnose sa Moskvom”. Drugim, jasnijim rečima: ako je strategija Srbije ulazak u EU, onda Srbija Rusiji mora uvesti sankcije, insistira Ji, ali i senatori.

Senatori smatraju da dublje evrointegracije znače usvajanje odluka EU koje su suprotne ruskim interesima. Stoga što bi bliže veze između Srbije i EU navodno mogle da rezultiraju porastom zloćudnog ruskog uticaja u državi.
Dalje se u izveštaju napada ruska agencija Sputnjik kao dominirajući izvor informacija u Srbiji. Pored desetina američkih i prozapadnih medija – televizija, radio-stanica, sajtova i NVO organizacija koje nesmetano rade godinama i agresivno deluju u Srbiji – odjednom američkim senatorima smeta jedina ruska agencija, koja je počela sa radom 2015. godine!

Optužba glasi: „Sputnjik širi rusku propagandu i ugrožava demokratske tekovine u Srbiji, ugrožava put Srbije u EU i u NATO”.

Senatorima smeta čak i to što tekstove i priloge Sputnjika besplatno reemituje više od 20 radio-stanica širom Srbije. Što nam posredno dokazuje stepen licemerja koje Amerikanci pokazuju kada govore o slobodi medija, s jedne strane, a na drugoj strani ukazuje na prirodu njihove kampanje kojoj moraju obezbediti preduslove za uspeh od kojih je jedan od najbitnijih – potpuno odsustvo kritičkog i slobodnog pristupa medija.

Kao da ne sme da se čuje druga strana!

Kauboji ne biraju sredstva

U izveštaju se zatim „bosanski Srbi“ i predsednik RS Milorad Dodik satanizuju zbog dobrih odnosa (i sa Srbijom), i posebno sa Rusijom, pa se sve normalne diplomatske i privredne aktivnosti Rusije i RS predstavljaju kao neka zavera, nešto nelegalno…

Očigledno njima svaka vrsta saradnje Republike Srpske (i Srbije) sa Rusijom smeta, a svaka podrška Rusije je „opasna i maligna”. Najviše im smeta što BiH ne mogu da uguraju u NATO, ne slaže se s tim RS!

Naviknutim da se decenijama mešaju u unutrašnje poslove drugih država, američkim senatorima smeta čak i to što se Dodik i Vučić često sastaju i sarađuju, jer im ni to ne odgovora.

Senatorima smeta što se Putin sastaje sa Dodikom, a ne i sa predstavnicima BiH, i to smatraju prekršajem diplomatskog protokola.

Zamislite, država koja svaki dan drsko vrši prekršaje diplomatskog protokola u desetinama zemalja, mešajući se u unutrašnje poslove tih zemalja drznula se da o tome nekom spočitava!

U BiH i RS Amerikanci to rade čak i po više puta dnevno! Mešaju se i u odnose unutar same RS, kao i u odnose između dva konstitutivna dela BiH…Rade to isto i američke diplomate redovno i u Srbiji, naročito ambasador Kajl Skot.

„Ruski uticaj u Banja Luci, glavnom gradu Srpske, ubedljiv je – kiosci u centru grada su puni majica, šolja i drugih suvenira sa likom ruskog predsednika Vladimira Putina i Rusije”, kaže se u izveštaju Senata (strana 83, izveštaja).

Senatori stvarno nemaju mere, a da bi ostvarili cilj „kauboji” ne biraju sredstva. Ovim se oni uzvisuju toliko da sa najviših kota „argumentisanja“ i „činjenica“ zaključuju na osnovu bilansa i popisa prodatih artikala u dva-tri kioska u centru na gradskom šetalištu (čiji se platni promet tih artikala meri desetinama dolara dnevno ili stotinama dolara mesečno).

Zatim se izmišlja podatak da ima preko 100 nevladinih organizacija u Srbiji koje se mogu smatrati proruskim!

U jednom pasusu čas ih ima 50, u drugom 100!

Nadiranju propagandne bujice iz Rusije sada će se, pored svih proameričkih medija i tv i radio stanica i NVO organizacija, priključiti i britanski BBC, teše se i umiruju američki senatori.

BBC se ponovo aktivira u Srbiji 2018 godine sa budžetom ni manje ni više nego 600.000 funti godišnje, jer treba ubiti rusku aždaju, uništiti propagandnu mašineriju Sputnjika.

Senatori potom konstatuju uticaj Rusije u energetskom sektoru u Srbiji, pominju saradnju Gazproma i Srbijagasa, što im naravno ne odgovora, a posle propasti gasovoda Južni tok smeta im i mogućnost da Srbija jednog dana gas dobije iz gasovoda Turski tok. Oni su više za to da se sarađuje na nekakvoj konekciji gasovoda sa Bugarskom, za koji se ne zna odakle bi stizao gas. Možda američki tečni plin?

Potom senatorima smetaju sve kulturne, verske veze Srbije sa Rusijom, uključujući saradnju Srpske i Ruske pravoslavne crkve. Smeta im njihovo zajedničko opredeljenje protiv EU i njihova antizapadna retorika i to što su protiv promocije homoseksualizma.

Srbi i Rusi su alternativa Anglo-Saksonskoj civilizaciji

Smeta im posebno i saradnja RISI (Ruskog instituta za strateške studije) i uloga Leonida Rešetnjikova u kontaktima sa srpskim institucijama i intelektualcima. Naročito im je zasmetala njegova izjava koju citiraju:

„Zaboravili smo da mi (Srbi i Rusi) pripadamo civilizaciji koja predstavlja alternativu Anglo-Saksonskoj. Naša misija je da tu civilizaciju predstavimo svetu i ponudimo naše viđenje.

Naša ubeđivačka snaga treba da bude odana principima Pravoslavne civilizacije. Tu ideju treba da imamo na umu kada govorimo o uticaju Rusije. Zašto Srbi i Rusi tako lako nalaze zajednički jezik? Zbog toga sto su nam koreni isti, zato lako nalazimo zajednički jezik sa Srbima”.
Zatim navode neproverene podatke NVO Centra za evro-atlantske studije o postojanju „51 prokremaljske organizacije” pa se potom neargumentovano dramatizuje i uvećavaju njihov značaj, uloga i uticaj… Ko zna koga je sve u te organizacije svrstala Jelena Milić kako bi prikazala opasnost od narastajućeg „malignog” uticaja Rusa?! (Možda i obična lokalna udruženja građana).

Nezaobilazna je tema i Ruski humanitarni centar u Nišu koji bi trebalo da dobije diplomatski status. Da ne bi Centar u Nišu postao vojna baza, kao „Bondstil” na Kosovu – to je glavni cilj američke akcije kod vlasti u Srbiji.

Izveštaj govori i o vojno-tehničkoj saradnji Srbije i Rusije, o nabavci 6 migova, a onda navode suprotne podatke svog stručnjaka iz NATO (Džona Kapela) da je saradnja NATO sa Srbijom dobra, da su zajedno, na primer, do 2016. godine imali 125 vojnih vežbi sa Srbijom, a Srbija sa Rusijom svega četiri! A zatim, kao „poludeli Maks” odmah u sledećem pasusu više puta ponavljaju floskulu o malignom uticaju Rusije. Ovo treba pročitati da bi se verovalo da ovakve nesmotrene izjave objavljuje američki Senat!

Na kraju, senatori „preporučuju“ snažniju akciju ka Srbiji, više putovanja američkih diplomata u Srbiju, traže mnogo više novca (od odobrenih 12 miliona dolara) za potiranje ili slabljenje ruskog uticaja u Srbiji u 2018. godini.

„U svetlu nedavnih znatnih povećanja pomoći koje su autorizovane Aktom o borbi protiv američkih protivnika putem sankcija iz 2017. godine, misije USAID u regionu moraju da se preorijentišu kako bi se uspešnije borile sa ruskim zloćudnim uticajem”. (2)

Ovde se otvoreno i javno priznaje da se antiruske akcije, propaganda i kampanja finansiraju preko USAID.

Pretnja SAD sankcijama Srbiji

U delu izveštaja senatori konstatuju: „Predsednik Vučić je navodno rekao da Srbija pregovara i o kupovini sistema S-300 od Rusije, a taj dogovor bi mogao da aktivira nedavno usvojeni zakon SAD kojim su predviđene sankcije za bilo koju značajnu transakciju sa ruskom vojskom ili sektorom bezbednosti.

Tako da oni upozoravaju da bi sankcije Srbiji mogle biti uvedene kupi li od Rusa sistem S-300!

U antirusku kampanju se svi zajedno, kao u orkestru, uključuju ovih dana predstavnici Atlantskog saveta, Maršalov fond, Institut Stratfor. SAD I EU se ne libe da minorno rusko prisustvo nazivaju agresijom (doduše propagandnom). Oni kažu: „zemlje koje su pod uticajem ruske (propagandne) agresije”. (3)

Brige Zapada „zbog rastućeg ruskog uticaja“ u „Istočnoj Evropi“ su toliko velike da je to čak tema na posebnim sastancima ministara spoljnih poslova EU.

Naravno, na takvim sastancima oni nemaju šta da debatuju o ruskom uticaju kada ga uistinu nema, nego pod tim izgovorom razgovaraju o sprovođenju svojih planova okupacije zemalja Balkana, a posebno Srbije u svakoj oblasti delovanja: od ekonomskog sektora do mešanja u obrazovne i školske programe, pa i do pokušaja menjanja svesti o nacionalnoj istoriji, simbola srpske tradicije i kulture, kao i pravoslavne vere… Ništa njima nije sveto što je srpsko ili rusko, tačnije pravoslavno!

U ovoj zapadnoj antisrpskoj i antiruskoj kampanji i ujdurmi najjadnije je što vlada Srbije i njeni zvaničnici ćute, ne reaguju, ne protestuju. Kao da se radi o Tunguziji, a ne o njihovoj državi, otadžbini.

Srbija za savetnika izabrala svog dželata Blera

Zašto je Vučiću bilo potrebno da pre nekoliko godina za svog savetnika (ili još gore vlade Srbije) izabere srpskog dželata Tonija Blera?

Mnogi su smatrali logičnim da će za savetnika izabrati nekog istaknutog ruskog političara, naučnika, intelektualca koji je pokazao svoju naklonost i prijateljstvo prema Srbiji.

Kom pomračenom umu je odgovaralo da se Srbiji i Srbima opali ovakav šamar izborom Blera?

Izabrati lika koji se, kao antisrpski nastrojen političar, istakao u štabu za akcije NATO, po svedočenjima više prisutnih, izborom-biranjem civilnih ciljeva u Srbiji koje treba bombardovati 1999. Kakvo dobro je za narod Srbije donelo to za sve Srbe sramno imenovanje?

Šta je i u čemu Bler mogao da savetuje Vučića ili srpsku vladu?

U tom činu mogli su da likuju, sem Blera i Vučića, samo još srpski neprijatelji. Samo oni su mogli hvaliti odluku da žrtva (Srbija) dobrovoljno bira i izabere za savetnika svog neprijatelja?!

Samo, ući će ovaj sramni primer u istorijske čitanke.
Izvor: Fakti.org

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite