GASPROM: Nema više gasa za Ukrajinu!

Ruski državni gasni gigant Gazprom prestaće sa isporukom prirodnog gasa u Ukrajinu počev od 1. marta, izjavio je novinarima zamenik predsednika kompanije Aleksandar Medvedev.

(Foto: Snappygoat)

Medvedev je rekao da je Gazprom refundirao celokupnu pretplatu koju je dobio od ukrajinskog državnog gasnog monopola Naftogaz za gas koji će biti isporučen ovog meseca. Odluka je doneta pošto su, kako se navodi, strane propustile da produže dodatni sporazum za trenutni ugovor o gasu.

„Do sada, dopunski ugovor o operativnom ugovoru sa Naftogazom nije odobren, a to je obavezan uslov za lansiranje pošiljki“, rekao je Medvedev. „Dakle, moramo u potpunosti vratiti iznos koji je kompanija platila. Očigledno je da pošiljke u martu neće početi. “

Kao odgovor, državni monopol Ukrajine rekao je da Gazprom nije isporučio pretplaćeni gas. Naftogaz, navodno, planira da traži štetu zbog neuspeha isporuke od ruske energetske kompanije.

Kijev i Moskva imaju istoriju sukoba nad cenama i obavezama po ugovorima za isporuku ruskog gasa Ukrajini, kao i tranzitu u Evropu. Odustajanje u zimu 2006.godine izazvalo je poremećaje snabdevanja, a Rusija optužuje Ukrajinu da kradei gas namenjen evropskom tržištu.

Plinski giganti su trenutno uključeni u dugogodišnju parnicu u vezi sa uslovima sadašnjeg ugovora o isporuci. Ukrajinski advokati se bore za poništenje takozvane odredbe „uzimanja ili plaćanja“ koja obavezuje Kijev da kupi minimalnu godišnju količinu gasa. Ranije ove nedelje, Naftogaz je tvrdio da je izdejstvovao pobedu od 2,56 milijardi dolara u još jednoj rundi pravnog sukoba sa Gazpromom.

Izvor: RT

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite