Kurc se danas ponovo oglasio po pitanju nezavisnosti Kosova

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc poručio je u parlamentu da je stav zvaničnog Beča jasan kada je reč o Kosovu i pored toga što članica koalicione vlade Slobodarska partija (FPO) ima svoju poziciju poznatu svima.

Štrahe i Kurc (Foto: Screenshot)

Kurc je u parlamentu, pored brojnih unutrašnjih pitanja, morao da odgovara i na pitanja vezana za izjavu vicekancelara i lidera FPO Hajnc-Kristijana Štrahea pred posetu Srbiji.

Štrahe je tada, u intervjuu za Politiku podsetio da je njegova FPO oštro kritikovala austrijsko priznanje Kosova, ali da je to sad činjenica koja se više ne može menjati, i dodao da bi pravo na samoopredeljenje severa Kosova ili autonomija bili poželjni.

„To da FPO ima svoje pozicioniranje po ovom pitanju je svima jasno. Međutim utvrđen je i stav vlade i jasno je da taj stav podržavaju svi članovi vlade“, istakao je Kurc.

On je, inače, nakon bure oko izjave Štrahea, već jasno stavio do znanja da je Austrija priznala nezavinost Kosova i da neće menjati svoj stav, kao i da je to pozicija koju podržavaju svi članovi vlade.

Izvor: Tanjug

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite