MOSKVA: Amerika da što pre vrati Raku vlastima Sirije

Rusija poziva koaliciju koju predvode Sjedinjene Države da grad Raku vrati vlastima Sirije – izjavio je Vasilij Nebenzja, ambasador Moskve pri Savetu bezbednosti UN.

Raka (Foto: Printscreen)

Pritom je naglasio da Rusija od SAD i njihovih saveznika traži i da u Raku puste misiju UN koja bi imala zadatak da „snimi situaciju“.

Nebenzja je u ime svoje zemlje upozorio da se u Siriji nastavlja borba protiv terorističkih formacija i da sa njima neće biti cifranja.

Predložio je SB UN da oceni kako je moguće najefikasnije neutralisati Džebhat an-Nusru u Istočnoj Guti pored Damaska.

Prethodno je portparol Ministarstva odbrane Rusije – general Igor Konašenkov – ukazao da je za civile najteže delovima Sirije koji su pod kontrolom Amerikanaca, njihovih saveznika i pobunjenika koje oni sponzorišu.

Naveo je da ima u vidu Raku i rejon Et-Tanf u kojem se nalazi američka baza. Dodao je da su se zone po američkom kontrolom pretvorile u zone za odmor i provod dojučerašnjih pripadnika Islamske države koji su se proglasili za opozicionare.

General Konašenkov je precizirao da je američka avijacija razorila oko 80 odsto svih zgrada u Raki i da u tom gradu nema ni vode ni struje.

Konašenkov je naveo da sada u Raki živi oko 40.000 ljudi, a da ih je do početka rata bilo više od 200.000. Još je dodao:

„Sa Rakom je sve suprotno od situacije u Alepu. U tom velikom gradu funkcionišu pijace, bolnice, škole i fakulteti, kao i gradski i avio-saobraćaj. Grad se obnavlja, a u Raki – koja je pod okupacijom Amerikanaca – ničega od toga nema, a čini se da i neće u dogledno vreme ni biti“.

Konašenkov je na kraju podvukao:

„Civilno stanovništvo Sirije ne sme biti talac besmislenih geopolitičkih igara Vašingtona“.

Izvor: Fakti.org

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite