NOVA HIPERSONIČNA RAKETA “SARMAT“: Putin Amerikancima “Sada ćete nas slušati!“

Ruski novi hipersonički Sarmat ICBM, koji je sposoban da prevaziđe rakete odbrambenih sistema, završio je testove i predstavlja „inovaciju“ za raketni program zemlje, prema rečima predsednika Vladimira Putina.
(Foto: Screenshot)

Ovo saopštenje je objavljeno tokom Putinovog godišnjeg obraćanja Federalnoj skupštini Rusije, a propraćeno je i video-prikazom mogućnosti rakete. Sarmat je sposoban da neutrališe savremene sisteme raketne odbrane, izjavio je Putin.

Putin je rekao Saveznoj skupštini da je Rusija počela da radi na načinima da se protiv američkih protivraketnih sposobnosti izbore još 2004. godine, ali da je Vašington ignorisao upozorenja iz Moskve. „Sada ćete nas slušati“, rekao je.

Sposoban da nosi širok spektar nuklearnog oružja, sistem Sarmat praktično nema granicu dometa i moći će da napadne i južne i severne polove, rekao je Putin.

Sarmat će zameniti starije, ali pouzdane ICBM-ove R-36M2 Voevoda (SS-18 Satan) iz sovjetske ere.

Prošle nedelje zamenik premijera Dmitrij Rogozin rekao je da nova raketa „može razdvojiti vazdušnu odbranu“, dodajući da „u ovom trenutku [američki odbrambeni štit] ne predstavlja nikakvu ozbiljnu vojnu pretnju, osim provokacija“.

 Izvor: RT
Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite