NOVI SCENARIO U SIRIJI: Amerikanci imaju 20 vojnih baza na severu Sirije,prenose ruski mediji!

SAD su uspostavile čak 20 vojnih baza u Sirijskom Kurdistanu, rekao je za ruski medije Ruski savet za nacionalnu bezbednost.

(Foto: Screenshot)

Uspostavljanje mira u ratom razorenoj Siriji je ometano spoljnim – posebno američkim – umešavanje u krizu, rekao je pomoćnik sekretara Saveta bezbednosti Rusije Aleksandar Venediktov za Ria Novosti.

„Povratak mira i stabilnosti u Siriju otežan je stalnim spoljnim miješanjem u sirijsku krizu. Na primer, na teritoriji koju kontrolišu jedinice narodne samoodbrane Kurdistana, stvoreno je oko 20 američkih vojnih baza „, rekao je zvaničnik.

Uplitanje SAD-a u sukob u Siriji izazvalo je Tursku da pokrene vojnu akciju protiv kurdskih milicija u severnoj sirijskoj regiji Afrin. Provod je bio naoružavanje Kurda naprednim oružjem, kaže Venediktov.

Kurdske milicije kontrolišu neke regione u sjevernoj Siriji, uključujući Afrin, koja je od 20. januara bila predmet turske vojne prekogranične operacije. Ankara smatra da su ciljane jedinice za zaštitu kurdske narodne zaštite (IPG) povezane sa Kurdistanskom radničkom partijom (PKK ), koja se smatra terorističkom organizacijom u Turskoj.

Izvor: RT

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite