ŠOJGU: Amerika i NATO imaju rupe u raketnom štitu, decenijama smo ispred njih!

Ministar odbrane RF Sergej Šojgu poručio je Beloj kući i Pentagonu da nove ruske rakete njihovu protivraketnu odbranu – postavljenu u Poljskoj, Rumuniji i na Aljasci, a uskoro i u Južnoj Koreji – pretvaraju u „kišobran sa rupama“.

Šojgu (Foto: Screenshot)

Šojgu je naglasio da su te rupe postale naročito vidljive nakon što je Vladimir Putin ranije danas otkrio čitav niz novog nuklearnog naoružanja Rusije.

„Predsednik je govorio o oružju koje će probijati i buduće protivraketne sisteme. SAD sada imaju kišobran sa rupama. Ne znam šta će im, pogotovo za novac koji na njega troše. Mi, u svakom slučaju, osiguravamo svoju bezbednost i suverenitet za decenije unapred“.

Šojgu je odmah u nastavku naglasio: „Što je najvažnije, sa ovim oružjem izbegavamo uvlačenje u novu trku u naoružanju koju nam zemlje NATO uporno nameću“.

Ruski ministar odbrane je ocenio da je Putinova današnja poslanica Federalnoj skupštini bila „jedna od najvažnijih tokom proteklih godina“:

„U njoj je mnogo toga što je važno i za naše zapadne partnere i za našu zemlju. Rusija je stvorila oružje kakvo niko neće imati još godinama, možda i decenijama. Oruže pred kojim će biti nemoćni i budući sistemi protivraketne odbrane“.

Putin je, da podsetimo, govorio i o podvodnim dronovima velike brzine koji imaju interkontinentalni domet, novoj hipersoničnoj interkontinentalnoj raketi „Avangard“ koja leti 20 puta brže od zvuka i „udara poput meteora“, interkontinentalnoj raketi „Sarmat“, koju na Zapadu zovu „Satana“, i sistemu hipersoničnih raketa „Kinžal“, kao i laserskom oružju.

„Nisu hteli sda slušaju ono što smo govorili. Sada moraju da sagledaju novu realnost i shvate da nisam blefirao govoreći sve ovo danas. Niko nas nije slušao. Sada nas čujte“, rekao je Putin.

Ruski lider je naglasio da ne može da pokaže ni kako „Avangard“ izgleda, ali je ponešto ipak otkrio:

„Zahvaljujući kompozitnim materijalima, u stanju je da dugo leti u uslovima plazme. Ka cilju leti kao meteorit, kao vatrena lopta. Temperatura na njegovoj površini za to vreme dostiže 1600-2000stepeni, ali se krstareći blok i tada pokorava komandama. To je još jedno naše strateško oružje. Počinjemo njegovu serijsku proizvodnju“.

Izvor: Fakti.org

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite