CNN SMISLIO TEORIJU ZAVERE: Ukoliko Berluskoni pobedi na izborima to je zbog mešanja Rusa i mafije!

U Italiji se u nedelju održavaju parlamentarni izbori koji bi mogli da donesu povratak dobro poznatih političkih imena poput bivših premijera Silvija Berluskonija ili Matea Rencija ili pak jednu novu neizvesnost. Izbori u Italiji uvek su komplikovana stvar, ali ovi u nedelju mogli bi još komplikovaniji, tvrdi CNN.

Vladimir Putin i Silvio Berluskoni (Foto: Screenshot)

Berluskoni (81) se vratio u politiku i sa velikom energijom predvodi svoju stranku desnog centra Napred Italijo. Udružio se sa liderom desničarske i evroskeptične Lige za Sever Mateom Salvinijem (44).

Sam Berluskoni koji je četiri puta bio predsednik vlade, ne može da obavlja javnu funkciju do 2019. godine zbog presude za utaju poreza.

Umesto toga, kandidat Napred Italije za premijera biće aktuelni predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani koji je to i potvrdio, prenosi Politiko.

Silvio Berluskoni je naprečac postao „nada EU“ i poželjni lider pred predstojeće italijanske parlamentarne izbore, pošto se Brisel boji jačanja pokreta „Pet zvezdica“, koji ne krije svoju skepsu prema Uniji.

Blizak sa Putinom

Putin i Berluskoni neguju dugogodišnje prijateljstvo – prvi put su se sreli na samitu G8 2001. godine u Ženevi i od tada su se puno puta sastajali na različitim zvaničnim događajima, na kojima su pokazivali poštovanje prema zemljama iz kojih dolaze, ali i lično.

Berluskoni je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu za rođendan prošle godine poklonio ručno izrađenu posteljinu na kojoj je odštampana novinska fotografija na kojoj se njih dvojica rukuju.

Berluskoni je doputovao u Rusiju kako bi Putinu uručio specijalan poklon povodom njegovog 65. rođendana, prenosi Tas.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov, odgovarajući na novinarsko pitanje kako je reagovao predsednik Putin na poklon, rekao da ne zna ništa o reakciji predsednika na taj poklon.

Režim u Rimu je ranije nekoliko puta ponovio da je moguće da će se Rusija umešati u izbore, kao što je to uradila u Americi, iako za sada nema konkretnih dokaza da je Rusija uticala na izbore između Trampa i Hilari Klinton.

Zaboravljeni su svi Berluskonijevi skandali, od seksualnih do političkih, i njegove nevolje za sudovima.

Brisel, sada, najveće nade polaže upravo u Berluskonija, bez obzira na to što je u koaliciji sa „Severnom ligom“, koju mnogi politički protivnici nazivaju „ksenofobičnom“ strankom, iako ksenfobija ne postoji kao vid fobije prema svim udžbenicima psihjatrije nemoguće je imati fobiju od stranaca. Pored toga prema izjavama ekstremno liberalnih organizacija navodno glorifikuje Benita Musolinija, što redovno prenose i brojni levo orijetnisani i ultra liberalne mediji.

Berluskonija u Briselu sada ocenjuju kao osobu sklonu EU i evru. Još 2013. godine, jedan od vodećih nemačkih socijaldemokrata Per Štajnbruk nazvao je Berluskonija „klovnom“.

Vlast tvrdi ako izgube izbore to će možda biti i zbog mešanja mafije

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Marko Maniti je upozorio građane da je moguće da će mafija da se umeša u opšte izbore u martu. Ipak ministar nije rekao da li će se mafija umešati na stranu vlasti ili opozicije, prema mnogim analitičarima ti detalji će se objaviti tek nakon što budu objavljeni rezultati, to jest kad se bude videlo da li Berluskoni pobeđuje. U scenariju njegove pobeda izneće se stav da je mafija bila na njegovoj strani, a u suprotonom sve će se zataškati.

Italijani glasaju na izborima 4. marta i Maniti je rekao bilo previše „tišine“ oko rizika da bi mafija mogla da predstavlja pretnju po demokratiju i „slobodu glasanja“, saopštila je italijanska novinska agencija ANSA.

– Mi smo u zamahu izbornog takmičenja i postoji rizik od mešanja mafije u proces glasanja – rekao je on u sredu kada je predstavio godišnji izveštaj komisiji za borbu protiv mafije u Rimu.

– Mafija je sposobna da utiče na institucije i na politiku. O ovim pitanjima ne sme da se ćuti u izbornoj kampanji, a vidim da se dosta ćuti o ovim pitanjima – upozorio je ministar.

Italija ima dosta organizovanih kriminalnih grupa, od kojih su najveće iz Kalabrije (Ndrangeta), Sicilije (Koza Nostra) i iz Kampanije (Komora).

Izvor: (Telegraf.rs/A.T.)

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite