LAVROV: Zemlje Balkana same da procene da li im je u interesu da uđu u EU!

Moskva ne vidi nikakve probleme u nameri balkanskih zemalja da se pridruže Evropskoj uniji, ali bi one same trebalo bez spoljnog pritiska da procene koliko preduslovi Evropske unije odgovaraju njihovim nacionalnim interesima, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Sergej Lavrov šef ruske diplomatije (Izvor: Wikimedia)

„Ne vidimo nikakve probleme što balkanske države žele da postanu članice EU. Naravno, one treba same, bez spoljnog pritiska, da procene koliko predloženi preduslovi za pristupanje EU odgovaraju njihovim nacionalnim interesima. Naravno, težnje balkanskih država za evrointegracijama ne bi trebalo da predstavljaju prepreku za njihovu saradnju sa našom zemljom. Ukoliko postoji želja, uvek može da se pronađe uzajamno prihvatljiv format za saradnju“, rekao je Lavrov u intervjuu za bugarski časopis „Međunarodni odnosi“.

Lavrov je podsetio da je NATO opsednut idejom „razvoja“ Balkana, što dovodi do jačanja linija razdvajanja na evropskom kontinentu.

„Nakon uvlačenja Crne Gore, ne razmatrajući mišljenje njenog naroda, NATO pojačava napore za ubrzavanje procesa pristupanja Makedonije, ima slične planove sa Bosnom i Hercegovinom. Time se jačaju linije razdvajanja na evropskom kontinentu i slabi arhitektura evropske bezbednosti. Teško da to odgovara interesima naroda Evrope. Pritom, alijansa nije mogla da pruži odgovarajuć odgovor na glavni izazov današnjice – međunarodni terorizam“, naglasio je Lavrov, a prenosi Sputnjik.

Prema rečima Lavrova, došlo je do primetnog intenziviranja napora usmerenih na podrivanje viševekovnih veza između Rusije i država regiona.

Od njih se otvoreno i ultimativno zahteva da naprave izbor: ‘sa nama ili protiv nas’. Drugim rečima: ili sa Moskvom ili sa Vašingtonom i Briselom. Svrha takvih koraka je da se Balkan pretvori u još jedan front sukoba u Evropi. Siguran sam da je javnost balkanskih zemalja protiv sprovođenja takvih scenarija“, rekao je Lavrov.

Rusija će, kako navodi Lavrov, nastaviti da radi da bezbednost unutar „evropskog doma“ bude nedeljiva.

Izvor: Blic, Sputnjik

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite