PREGOVARA SE: Dačić pozvao još jednu državu da povuče nezavisnost Kosova

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić pozvao je danas rukovodstvo Komorskih ostrva da preispita odluku o priznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, donetu 2009. godine. 

Dačić (Foto: Screenshot)

– Mi koji imamo slične probleme, treba jedni druge da podržavamo. U tom smislu, hteli bismo da zamolimo vladu, predsednika, kabinet ministra, da povuku priznanje, jer Kosovo je kao Katalonija i mi se zalažemo za dijalog naravno, ali smo protiv jednostranih akata – rekao je Dačić.

Srbija je prijatelj Komora, naglasio je Dačić i dodao da ona podržava teritorijalni integritet Komorskih ostrva.

Ukazao je da naša zemlja ima slične probleme sa svojim teritorijalnim integritetom, jer je, kako je podsetio, došlo do jednostranog separatizma, secesije, jednog dela njene teritorije, „koji su podržale neke zapadne zemlje koje imaju dvostruke standarde kada je u pitanju vaš region“.

– U tom smislu, zamolio sam svog kolegu da Komore preispitaju odluku o prihvatanju nezavisnosti Kosova, koja je doneta 2009. godine. A i želeo bih da istaknem da je u naš najveći fudbalski klub Crvenu Zvezdu došao jedan od najboljih igrača, upravo sa Komora – Ben – rekao je Dačić.

Jugoslavija i Tito podržavali su borbu Komore za nezavisnost, podseća Dačić i dodaje da je Jugoslavija odmah nakon sticanja nezavisnosti tih ostrva uspostavila diplomatske odnose 1976. godine.

– Mi smo glasali takođe za sve rezolucije u Generalnoj skupštini UN koje se tiču teritorijalnog integriteta Komora i to ćemo raditi i dalje, a želimo razvoj sveukupne saradnje u svim oblastima – rekao je Dačić.

Kaže i da je razgovarao o potpisivanju sporazuma o prijateljstvu između naše dve zemlje, kao i o sporazumima o ekonomskoj, kulturnoj, prosvetnoj saradnji, te o međusobnom ukidanju viza, razvoju turizma i da očekuje posetu svog kolege Srbiji, kao i sastanak dva predsednika.

Izvor: Blic

Dačić, koji boravi na Komorskim ostrvima, istakao je da je ta odluka suprotna principima za koje se Komore bore kada je i njihov teritorijalni integritet u pitanju, a da Srbiju i tu ostrvsku državu vežu prijateljski odnosi iz vremena bivše Jugoslavije i predsednika Tita.

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite