U napadu na francusku ambasadu 78 mrtvih i ranjenih, masakr pred posetu Makrona! (VIDEO)

Najmanje 28 osoba je poginulo u napadima islamskih terorista, među kojima su vojni štab i ambasada Francuske u Uagaduguu, prestonici države Burkina Faso, javlja AFP, pozivajući se na lokalne i francuske izvore. Portparol tamošnje vlade navodi da je oko 50 osoba povređeno.

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Prema rečima svedoka, iz jednog automobila izleteli su naoružani muškarci i otvorili vatru, a na fotografijama i snimcima koje su se pojavile na društvenim mrežama vidi se gust crni dim i velika pometnja koja vlada u gradu.

Policija je prethodno saopštila da su četiri napadača „neutralisana“, a da su još trojica likvidirana.

Portparol Vlade Burkine Faso Remi Danđinu rekao je da je oko 50 osoba ranjeno.

Više lokacija napadnuto je u prestonici Burkine Faso, uključujući i kabinet premijera te zemlje.

Prema navodima Rojtersa, napad na francusku amabasadu je pod kontrolom.

Ambasada francuske u Uagaduguu upozorila je ranije svoje državljane da ne izlaze na ulicu nakon napada. Kako je objavila na svom Fejsbuk nalogu nije sasvim poznato trenutno koja mesta su napadnuta.

Jelisejska palata saopštila je da francuski predsednik Emanuel Makron upoznat sa situacijom i da je pažljivo prati, prenosi AP navodeći da se napad dogodio tri meseca uoči njegove posete bivšoj francuskoj koloniji.

Američka ambasada je savetovala svoje građane da potraže sklonište.

Inače, Makron je u novembru prošle godine Makron je prvi put posetio Burkinu Faso, gde je izazvao nekoliko diplomatskih incidenata, a njegova poseta ispraćena je masovnim protestima:

Izvor: Tanjug

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite