DUGIN I SAVIN: U Srbiji se vodi novi „mrežni tip“ rata u režiji medija i NVO sektora

Ruski geopolitičari Aleksandar Dugin i Leonid Savin održali su promociju srpskog izdanja svoje knjige „Mrežni ratovi“. U prepunoj sali Pravnog i poslovnog fakulteta oni su govorili o najnovijim metodama ratovanja koji ne podrazumevaju nužno i oružani sukob.

Dugin i Savin na promociji u Beogradu (Foto: Screenshot)

Savin i Dugin su objasnili na koji način SAD pokušavaju metodama mrežnog ratovanja da menjaju realnost u drugim zemljama, utiču na izmenu sistema vrednost, izazivaju krize i promene sistema, često bez ispaljenog metka.

Profesor Dugin je posebno objasnio ulogu medija i društvenih mreža poput Fejsbuka, Tvitera i Instagrama koje mogu da se koriste kako bi se izmenila realnost jednog društva i države. On je naveo primere gde je manipulacijom izmišljena vest postajala realnost.

Dugin je govorio o početku sukoba u Siriji kada je televizija Al Džazira pustila lažni prenos navodnog protesta na trgu u Alepu koristeći stare snimke sa protesta u Egiptu. Uskoro su stanovnici Alepa samo došli na trg da bi videli šta se dešava, pa se trg u tom gradu napunio ljudima. Kada se skupilo dovoljno ljudi, Al Džazira je promenila prenos i počela da prenosi prava dešavanja iz Alepa. Na ovaj način virtuelna realnost je postala stvarna.

Oni su upozorili da procesi na kojima rade SAD vode ka dehumanizaciji, kreiranju nove realnosti koja više odgovara SAD i liberalnim snagama i slabljenju društva i država.

Iako su oni prvi autori koji su u Rusiji počeli da govore na temu mrežnih ratova, danas pri ruskoj vojsci postoji čitav sektor koji se bavi tom tematikom. Oni su izrazili nadu da će i Vojska Srbije osnovati takav sektor u svojim redovima kako bi mogla da se odupre mrežnim napadima kojima je izložena i Srbija.

Knjiga obiluje primerima iz Ukrajine i Sirije, ali i Srbije i zemalja Latinske  Amerike, gde su metodama mrežnog rata izazvali sukob, promenu vlasti, promenili sistem vrednosti ili destabilizovali državu.

Nakon slušanja ovog predavanja i čitanja knjige na potpuno drugi način ćete gledati na društvene mreže, tumačiti pojedine događaje  koje su se desile u Srbiji, ali i drugim zemljama, moći ćete da prepoznate mrežne napade koji se vode protiv naše zemlje. Knjiga posebno ističe i učešće nevladinog sektora u mrežnom ratovanju.

Izvor: Pravda

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite