GRAD NOSI IME PO NJEMU: Žarko Zrenjanin, ekstremista i robijaš koji je propagirao anti-demokratske ideje!

GRAD NOSI IME PO NJEMU: Žarko Zrenjanin, ekstremista i robijaš koji je propagirao anti-demokratske ideje!

Brojne polemike pratile su ovih dana ideju za promenu imena grada Zrenjanina u svoj izvorno ime Petrovgrad. Ko je zaista bio Žarko Zrenjanin po kome grad danas nosi sporno ime? Radi se o čoveku krajnje ekstremnih političkih gledišta, osuđivanom robijašu koji je više puta hapšen i čoveku koji je propagirao Lenjinističke ideje koje su koštale života milione ljude u Rusiji to jest Sovjetkom savezu. Pitanje koje muči brojne građane ovog grada je da li je sam podatak da se borio protiv Nemaca dovoljan da ceo grad nosi ime po njemu, imajući u vidu brojn loša dela u kojima je bio uključen.

Zrenjanin (Foto: Screenshot)

Žarko Zrenjanin je rođen 11. septembra 1902. godine u selu Izbištu kod Vršca. Potiče iz siromašne seljačke porodice. Osnovnu školu učio je u Vršcu, a gimnaziju u Segedinu, Beloj Crkvi i Pančevu. Završio je učiteljsku školu u Somboru 1923. godine.

Od 1923. do 1926. bio je učitelj u selu Kanatlarci, u prilepskom srezu. Tu je, 1926, prvi put došao u sukob sa zakonom zbog propagiranje ekstremnih levičarskih ideja kojima bi trebalo zavesti komunističku diktaturu. Zbog čega je nekoliko puta hapšen.

Bio je član Komunističke partije Jugoslavije postao je 1927. godine, kada je i osnovao prvu partijsku ćeliju u Izbištu. Za sekretar Sreskog komiteta KPJ za Vršac izabran je 1930, a marta 1932. godine izabran je za sekretara Okružnog komiteta KPJ za južni Banat.

U svojoj kući u Izbištu organizovao je malu ilegalnu partijsku štampariju, u kojoj je, februara 1933. godine štampan prvi broj „Lenjinista“.

1933 otkrivena je njegova ilegalna štamparija u kojoj je štampan materijal kojim se poziva na anti-demokratsku revoluciju i uspostavljanje totalitarne komunističke diktarure, Zrenjanin je tada osuđen na 3 godine zatvora.

Nakon puštanja iz zatvora nastavio je sa ilegalnim aktivnostima, a 1941 organizovao je prve paravojne formacije u Jugoslaviji. Interesnatno je da od početka okupacije Jugoslavije nije učestvova u borbama protiv Nemaca, zbog savezništva između nacističkog vođe Adolfa Hitlera i komunističkog diktatora Josefa Stanjina, nego se aktivirao tek nako početka operacije Barbarosa i napada Nemačke na Sovjetski savez.

Zrenjanin je ubijen 4.novembra 1942. godine a danas po njemu ime nosi čak 60 naselja u Srbiji uključujuči grad Zrenjanin koji je to ime dobio 1946 nakon uspostavljanja komunističke diktature u Jugoslaviji.

 

Izvor: Dnevna Gazeta

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite