Do kraja marta SANU će se izjasniti o Kosovu

Potpredsednik Srpske akademije nauka i umetnosti akademik Ljubomir Simović najavio je danas da će 12. marta početi štampanje knjige sa referatima akademika o Kosovu i Metohiji i zaključcima sa diskusija po odeljenjima o toj temi što će biti, kako je rekao, doprinos Akademije dijalogu o Kosovu koji je inicirao predsednik Republike Aleksandar Vučić.

SANU (Foto: Screenshot)

Maksimović je podsetio da je SANU najviša naučna i umetnička instutucija u Srbiji, ali specifične organizacije, zbog čega se ne donose zaključci na nivou Akademije, već je reč o skupu pojedinaca koji se kao naučnici ili umetnici bave pitanjima od opšteg značaja, uključujući i Kosovo.

On je rekao da je bio organizovan razgovor po odeljenjima SANU i da su neki akademici, koji su svojim profesijama pozvani da daju mišljenje o navedenoj temi, napisali referate koji će se naći u knjizi od 250 strana.

Maksimović je precizirao da će u prvom delu knjige biti referati desetak akademika, među kojima su Miro Vuksanović, Tibor Varadi, Kosta Čavoški, a u drugom delu će biti objavljeni stavovi izneti na diskusijama po odeljenjima, takođe potpisani pojedinačnim imenom i prezimenom akademika.

Knjiga će, prema rečima potpredsednika SANU, pokazati stavove koje zauzimaju članovi Akademije o gorućem problemu države Srbije.

Maksimović je najavio da će u aprilu biti objavljena i komletna bibliografija SANU posvećena Kosovu i Metohiji, u kojoj će se naći knjige čiji su autori akademici, ali i izdanja štampana pod krovom SANU (poput publikacija sa tribina i skupova organizovanih u SANU).

Izvor: Tanjug/Telegraf

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite