PUTIN: Naše rakete Avangard lete 20 puta brže od brzine zvuka, brže su od meteora!

Amerikanci su osumnjičili Rusiju da nova interkontinentalna balistička raketa „Sarmat“ – na video-klipu koji je ilustrovao nastup Valadimira Putina pred Federalnom skupštinom RF – „pogađa Floridu“.

Putin (Foto: Screenshot)

Portparolka Stejt departmana, Hezer Nauert, čak je izgovorila: „Bilo je neprijatno gledati animiranu grafiku koja je ilustrovala nastup Putina a predstavila je napad na Sjedinjene Države“.

Na ovo je odreagovao portparol Kremlj Dmitrij Peskov, naglasivši: „Nema nikakvog osnova da se tvrdi da su na klipu bile predstavljene SAD. Na tom klipu nije predstavljena ni jedna konkretna zemlja! Uostalom, Rusija nema nameru da bilo koga napada“.

Nezavisno od svih interpretacija, evo šta je još u svojoj poslanici o stanju nacije rekao ruski lider:

„Istinski tehnološki proboj prestavlja naš perspektivni raketni strateški raketni sistem sa principijelno novim bojevim glavama. To je krstareći blok poput jedrilice čija su testiranja takođe uspešno završena.

Od svih postojećih tipova bojevih glava ovaj sistem se razlikuje sposobnošću da leti kroz guste slojeve atmosfere na međukontinentalnim rastojanjima hipersoničnim brzinama koje se mere sa preko 20 Maha.

Dok se kreće prema cilju, taj krstareći blok široko manevriše – i bočno i po visini. To ga čini apsolutno neranjivim za sva sredstva protivvazdušne i protivraketne odbrane.

Upotreba novih kompozitnih materijala omogućila je dugotrajni kontrolisani let tog krstarećeg bloka praktično u „oblaku“ plazme. On leti prema cilju kao meteorit, kao vatrena kugla. Temperatura na njegovoj površini dostiže 1600-2000 stepeni Celzijusa, a samim krstarećim blokom se pritom pouzdano upravlja.

Molim, pokažite video.

Iz razumljivih razloga ne možemo pokazati pravi izgled ovog „objekta“ koji takođe ima značaj, ozbiljan značaj. Nadam se da ovo svi razumeju… Naša industrija započela je serijsku proizvodnju ovog sistema. Novog vida strateškog oružja Rusije. Nazvali smo ga „Avangard“.

Dobro znamo da ceo niz država radi nad prespektivnim oružjima zasnovanim na novim fizičkim principima. Imamo sve razloge da verujemo da smo i u tome korak ispred ostalih.

Suštinske rezultate imamo i na planu laserskog oružja. Ne govorim ni o teoriji ni o projektima. Čak ni o početku proizvodnje.

U naše jedinice od prošle godine sižu borbeni laserski sistemi.

Ne želim da se upuštam u podrobnosti jer nije vreme za to. Ali, stručnjaci smatraju da ti borbeni sistemi višestruko šire mogućnosti Rusije da osigurava svoju bezbednost. Upravo višestruko.

Pogledajte kratak video.

Naravno, bavićemo se razvojem i usavršavanjem ovih novih oružja. Inače, nisam uopšte pomenuo sva naša dostignuća i perspektivne sisteme. Za ovaj put ovoliko.

Posebno želim da naglasim da su svi ovi novi vidovi strateškog oružja zaista novi i da ništa nije bilo započeto u vreme SSSR.

Oslanjali smo se, dakako, na neke ideje svojih genijalnih prethodnika, ali je sve o čemu sam govorio – plod napora desetina naših naučnih organizacija, konstruktorskih biroa i instituta.

Ovakvo jedinstveno i složeno naoružanje može proizvoditi samo država koja je na najvišem nivou u fundamentalnim naukama i u obrazovanju, koja ima moćnu istraživačku, tehnološku, industrijsku i kadrovsku bazu. Rusija svim tim raspolaže.

Tehnika i oružje, čak najsavremenije, pojaviće se pre ili kasnije i u drugim armijama. Nas to nimalo ne uzbuđuje. U nas sve to već jeste i biće još bolje. A glavno je u nečem drugom. Ljudi i oficira kakav je naš gardijski pilot major Roman Filipov drugi nikada neće imati!

Nadam se da će ovo što sam danas govorio otrezniti sve potencijalne agresore i da će se shvatiti da su naprosto besmisleni ne-prijateljski koraci poput postavljanja sistema PRO i primicanja infrastrukture NATO granicama Rusije.

O svemu što sam govorio mi ćemo, na ovaj ili onaj način, informisati naše partnere. Stručnjaci naših ministarstava odbrane i inostranih poslova razmotriće sa njima sva pitanja. Naravno, ukoliko to naši partneri požele.

Posebno naglašavam: rastuća vojna moć Rusije nikome nije pretnja. Mi ne planiramo da ove svoje potencijale koristimo ni u ekspanzivnom ni u agresivnom smislu.

Mi nikome ne pretimo, ni na koga nemamo nameru da napadamo. Nikome nećemo oružjem ništa otimati.

Rastuća vojna moć Rusije je sigurna garancija mira na planeti jer će čuvati stratešku ravnotežu koja je od Drugog svetskog rata do danas jedan od najvažnijih faktora međunarodne bezbednosti.

Onima koji već 15 godina nastoje da nas uvuku u novu trku u naoružanju, u nameri da steknu prednost nad Rusijom, pa uvode i ograničenja i sankcije da bi kočili razvoj naše zemlje, u celini a i u vojnoj oblasti, sada govorim: dogodilo se sve čemu ste pokušavali da zasmetate.

Niste uspeli da obuzdate Rusiju!

Sada treba shvatiti da sve o čemu sam govorio nije blef. Verujte: nije blef i pošaljite na zasluženi odmor one koji još žive u prošlosti i nisu u stanju da pogledaju u budućnost i da prestanu da razvaljuju čamac pod imenom „Planeta Zemlja“ u kojem se svi nalazimo.

Svojim dugom smatram i da objavim sledeće. Svaka primena nuklearnog oružja protiv Rusije ili njenih saveznika – svejedno bilo ono male, srednje ili bilo koje snage – smatraćemo nuklearnim napadom na svoju zemlju.

Odgovor će biti trenutni i sa svim posledicama koje uz to idu.

Neka u ovo niko ne sumnja. Ne treba svet suočavati sa novim pretnjama, već sedati za pregovarački sto i zajedno raditi nad obnovljenim i perspektivnim sistemom međunarodne bezbednosti i održivog razvoja civilizacije.

O tome smo vam stalno govorili.

Svi predlozi su i dalje na snazi. Rusija je spremna“.

Izvor: Fakti.org

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite