AKT MRŽNJE? Švedjani optužuju ministarku da je naredila uništavanje neprocenjivih artifakta iz Vikinškog doba!

Švedska je uništila neprocenjivi objekat iz vikinškog perioda, koji je poslat na reciklažu na otpad za staro gvožđe prenose švedske novine Svenska Dagbladet. Kako kaže ministarstvo kulture koje vodi ministarka Alis Bah Kunhnke (Alice Bah Kuhnke) švedska državljanka gambijkog porekla  artifakti se navodno uništavaju da ne bi završili na crnom tržištu. Ovo je izazvalo ogorčenje velikog dela javnog mnjenja zbog kako mnogi kažu neuverljivog argumenta da Švedska nema novca da skladišti neprocenjive istorijske predmete. 

Švedska ministarka (Foto: Screenshot)

Arheolog iz Stokholma Johan Runer alarmirao je medije da Švedska uništava svoje arheološko nasleđe. Razlog za ovaj varvarski čin bio je da Švedska navodno nema sredstava da sačuva objekte, a plaše se da će završiti na crnom tržištu.

Na iskopvanju u mestu Flädie u blizini mesta Lund u regionu Skåne  arheolozi otkriven je veliki broj artifakta iz vikinškog perioda. Arheolozi navodno nisu imali resurse da se sačuvaju sve objekte pa su prebacili deo neprocenjivih objekata na topljenje. Među njima bio je veliki broj novčića, dugmadi, noževa i prstenja iz srednjeg veka.

Na otpad za topljenje metala je prebačen i veliki broj verskih amuleta, iz vikinškog perioda i ranijeg Vendel perioda.

Jedno od obrazloženja za uništavanje artifakta je bilo da minstarstvo ne želi da stimuliše eventualne ilegalne ekskavacije, što je izazvalo ogročenje Šveđana koji su počeli da preispituju motive minstarke za uništavanje nacionalne kulturne baštine.

Izvor: Dnevna Gazeta/nyheteridag.se

Original vest možete pogledati klikom OVDE.

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite