MOSKVA: Ukoliko Amerika rasporedi 400 anti-raketa oko Rusije odgovorićemo im simetrično

Rusija će simetričnim merama odgovoriti na 400 američkih antiraketa načičkanih oko svoje teritorije – ovo je državnoj ruskoj agenciji TASS rekao general Vladimir Šamanov.

Ruska Armija (Foto: Screenshot)

Bivši šef elitnih ruskih desantnih jedinica, koji je sada predsednik komiteta Državne Dume za odbranu, dodatno je naglasio:

„Uslediće upravo simetrične parirajuće mere koje će biti odgovor na 400 antiraketa u američko sistemu protivraketne odbrane. Situacija je pod kontrolom i naše simetrične mere ili se već preduzimaju ili će u najskorije vreme biti preduzete“.

General Šamanov posebno je ukazao da je dolazak američke PRO u Rumuniju i Poljsku znatno skratilo vreme američkim antiraketama za presretanje ruski, pa dodao:
„To nas se suočilo sa nizom zadataka koje je trebalo rešiti. Deo smo već rešili. Nije bilo lako. Jer, jedna je stvar kada se tuđe antiraketre nalaze na rastojanju od 1.000 i više kilometara, a sasvim druga kada su udaljene samo stotine kilometara“.

Amerikanci u Kaliforniji i na Aljasci imaju više od 140 antiraketa GBI za presretanje na velikim daljinama, plus još oko 180 Standart-3 na ratnim brodovima i bazama SAD u Španiji i Japanu.

Još 24 antiraketa Standart-3 „dežuraju“ u Rumuniji.

Šamanov nije otkrio u čemu će biti „simetrični odgovor“ Rusije.

Izvor: Fakti.org

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite