S-500 protiv raketni sistem pete generacije hvata američke projektile u pola leta!

Na koje je oružje mislio ruski predsednik Vladimir Putin kada je u četvrtak u obraćanju naciji, posle nabrajanja najnovijih raketa, rekao: „Imamo mi toga još, ali zasad je i ovo dovoljno da Rusiju na Zapadu ozbiljno shvate“ – pitanje je koje je zainteresovalo mnoge. Odgovor nije tajna – najkasnije za dve godine ruska vojska bi trebalo da dobije prve primerke koncepcijski sasvim novih sistema PRO S-500.

Ruski sistem S-500 (Foto: Screenshot)

Samo dan pre Putinovog istorijskog govora, generalni konstruktor S-500 „Prometej“ Pavel Aleksejevič Sozinov je rekao da je taj ruski raketni kompleks po karakteristikama znatno bolji od američkog THAAD-a.

– Raketni sistem S-500 spada u peto pokolenje PVO sistema i njegov zadatak će, između ostalog, biti i da štiti od protivničkih balističkih raketa. Mi smo težili tome da po mnogim parametrima i karakteristikama prevaziđemo američki mobilni kompleks THAAD – istakao je Sozinov za jedan specijalizovani vojni časopis.

On objašnjava da se novi sistem S-500 bitno razlikuje od prethodnika S-400 po konstruktivno-tehničkim rešenjima, da će imati sasvim nove radare, kao i „mozak“, tj. kompjuterske komponente. Osim toga, S-500 ima potpuno nov način upravljanja raketama koje gađaju cilj.

– CEO sistem S-500 je automatizovan i ljudski faktor u njemu ima mininimalnu ulogu. Tim putem idu i naši konkurenti u svetu, dakle sve je automatizovano – ističe konstruktor Sozinov.

S-500 može istovremeno da otkrije i presretne do deset protivničkih balističkih raketa ili drugih letelica čija je brzina do sedam kilometara u sekundi. Radijus presretanja protivničkih letećih objekata je 600 kilometara. Inače, američki THAAD, sistem za presretanje protivničkih raketa srednjeg dometa, ima radar i šest lansirnih rampi sa ukupno 48 raketa, kao i pult odakle se njime komanduje.

Druga tema o kojoj Putin nije govorio je da koncern „Almaz-Antej“, gde je Sozinov zamenik generalnog direktora, radi na novom sistemu za borbu protiv bespilotnih letelica.

– U odbrambenom smislu, kad je reč o avionima i teškim bespilotnim letelicama, među njima nema razlike. Ali sasvim je druga stvar kad se pojavi mnogo malih dronova. Preskupo je da se oni gađaju raketama, mnogo je bolje da se uništavaju jeftinijim sredstvima. Zbog toga mi radimo na sistemima koji će efikasno rušiti te male bespilotne letelice. Već smo probali sistem i rezultati su bili veoma dobri – objasnio je Sozinov.

Iako je Putin spomenuo da je vojska prošle godine dobila lasersko oružje koje bi se koristilo na kopnu, ipak je prećutao da je u završnoj etapi razrada aviona sa laserskim oružjem na osnovi sovjetskog projekta A-60 sa megavatnim laserom, na čemu se radilo osamdesetih godina prošlog veka. Sada se tim projektom bave stručnjaci „Almaza“, a Sozinov objašnjava da prema sadašnjim planovima laser treba da se montira na avionu „Il-76MD“.

Jedan broj američkih vojnih eksperata i analitičara voli da potcenjuje rusku vojnu tehniku i oružje. Tako je na američkom portalu The national Interest bilo objavljeno kako ruski PVO sistemi imaju „Ahilovu petu“ i ne mogu da zaštite nebo ni od aviona četvrte, a kamoli pete generacije.

Na drugoj strani ruski eksperti tvrde da su Amerikanci u zabludi jer najnoviji sistemi S-400 imaju odlične radare koji lako registruju let američkih „nevidljivih“ aviona. U Moskvi ukazuju na to da, čim američki piloti uključe radar, on se vidi na ruskim uređajima za praćenje.

Izvor: Novosti

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite