ŠTA JE FORMULA USPEHA: Kako je Šapić bez stranke odneo 9% glasova?

Aktuelni predsednik opštine Novi Beograd znatno je uspešniji učesnik nedeljnog nadmetanja u odnosu na one koji na političkoj sceni postoje mnogo duže od njega.

Aleksandar Šapić (Foto: Screenshot)

Mada nezadovoljan postignutim rezultatom na prestoničkim izborima, jer kaže da sa kapitalom od 12 mandata ne može da utiče na promene, Aleksandar Šapić, aktuelni predsednik opštine Novi Beograd, ipak je bio specifičan, a na kraju, i znatno uspešniji učesnik nedeljnog nadmetanja u odnosu na one koji na političkoj sceni postoje mnogo duže od njega. Bez stranačke infrastrukture osvojio je 9,01 glasova.

Iako mu je na početku kampanje prognoziran mnogo bolji plasman, i ovo što je postigao, prema mišljenju profesora političke sociologije Zorana Stojiljkovića, zavidan je uspeh.

– Objašnjenje je jednostavno – građani vole vlast koju osećaju kao svoju i koja je ušla u prostor svakodnevnice, koja se njima bavi i dostupna im je, za nju se vezuju. Šapić znači nešto za Novobeograđane i taj model je prepoznat i u ostatku grada – kaže Stojiljković.

Ključ Šapićevog uspeha, kome je priča o doktoratu donela negativne poene, kako navodi Stojiljković, jeste i njegova ugledna sportska biografija:

– Šapić nije prvi koji bez stranačke infrastrukture dobro prolazi na izborima. Posle četvrt veka višestranačja pokazalo se da kod nas nema tradicionalnog glasanja za neku opciju, jer je u tom periodu veliki broj birača promenio i po više stranaka koje zaokružuje na listićima.

Po njemu, primer Šapića pokazuje potrebu da postoje neposredni izbori za gradonačelnika, jer aktuelni sistem prvog čoveka grada postavlja na osnovu stranačkih kalkulacija.

Izvor: Novosti

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite