ISPRED NOSA MOSKVI: NATO vrši vojne vežbe sa 45.000 vojnika na granici Rusije

Zemlje NATO-a planiraju da u oktobru ove godine održe velike vojne vežbe u blizini granice s Rusijom. U vežbama će učestvovati 45.000 ljudi, saopštio je komandant Korpusa morske pešadije SAD, general Robert Neler.

Ilustracija (Foto: Screenshot)

„Na jesen, u oktobru, biće održane velike vežbe NATO-a, najverovatnije najobimnije vežbe u kojima će učestvovati i amfibije ‘Trident džankčer‘, poznate iz vremena kada je Hladni rat bio na vrhuncu. Moguće je učešće 45.000 vojnika NATO-a i desetina brodova i aviona, koji će vežbati borbu protiv simulirane opasnosti kod obala Norveške“, rekao je Neler na raspravi u Predstavničkom domu SAD.

General nije precizirao gde će se tačno održavati vežbe, ali je jasno da će to biti nedaleko od granice s Rusijom, pošto će ona, uveren je komandant, reagovati na njih.

„Uveren sam da će Ruska Federacija slati demarše. Mislim, međutim, da to pokazuje ozbiljnost strategije SAD, da naši saveznici iz NATO-a žele da nas vide tamo (u Evropi) kao svoje zaštitnike“, rekao je Neler.

SAD i zemlje NATO-a su 2014. godine usvojile Evropsku inicijativu za obuzdavanje nakon događaja na Krimu i na istoku Ukrajine, čiji je cilj „obuzdavanje agresivnih dejstava Rusije“ i zaštita evropskih saveznika.

Izvor: Sputnjik

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite