PUTIN: Zapad hvata panike, kao i uvek kad je Rusija postajala moćna!

Poznati ruski televizijski novinar Vladimir Solovjev napravio je sa koleginicom Saidom Medvedevom dokumentarni film „Svetski poredak-2018“ u koji je uključio više (za potrebe filma razgovora) sa Vladimirom Putinom.

Putin (Foto: Screenshot)

A ruski lider je, pored ostalog, ocenio da je politika sankcija koju vode Sjedinjene Države dokaz njihove nekompetentnosti i simptom slabosti, a ne snage.

Još je dodao: „Sankcije su veroma stari, da ne kažem drevni instrument koji koriste mnogi, uključujući i američke partnere. A, što se nas tiče, oduvek je bilo ovako: čim Rusije postane moćna država – kod naših partnera počinje panika. A za njom su sledili pokušaji da se Rusija obuzda“.

Sankcije su, ocenio je ruski lider, nelegitimni i nepošteni način konkurentske borbe:

„Za njih je to način i da prikoče jačanje odbrambene sposobnosti Rusije“.

Putin je naglasio da je uveren da će zemlje koje vode antirusku politiku same stradati od svojih dejstava. U ovom kontekstu im je posavetovao:

„Gradite odnose sa Rusijom i svima će biti dobro. Svi koji drugima ukapavaju otrov – sami ga na kraju progutaju i otruju se. Naša izreka opominje: ne pljuj u bunar – možda ćeš morati da iz njega piješ vodu. Pljuvanje se uvek okrene protiv onih koji to čine“.

Putin je otkrio da je Vašington 2014-te tražio od Kremlja da utiče na ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča da ne primeni silu (vojsku) protiv učesnika državnog prevrata u Kijevu, da je ruski vrh obećao da će pomoći, a da samo dan kasnije izveden državni udar.

Predsednik RF je ocenio da su Amerikanci tada drsko obmanuli Rusiju i dodao da to nije bilo prvi put.

Naglasio je da su „američki partneri“ tada bili obećali da će – ako Janukovič odustane od upotrebe vojske – uticati da demonstranti napuste trgove i oslobode državne zgrade. Još je ukazao:

„Da su makar telefonirali i bar nešto rekli! Makar: nismo hteli da bude ovako, dogodio se eksces. Umesto toga – potpuna podrška onima koji su izvršili državni udar!“

Putin je ocenio da su 2014-te udar u Ukrajini „izvele faktički Sjedinjene Države svojim rukama“. Dodao je da SAD upravo zato nastavljaju da „podržavaju sadašnju vlast u Kijevu“.

Solovjev je otkrio da je na filmu rađeno duže od godinu dana i pozvao:

„Gledajte. Razgovor sa Putinom je bio čestit i direktan. Zanimljiv. Odgovorio je i na najnezgodnija i lična pitanja. U nekoliko navrata sam pomislio da ću dobiti otkaz“.

Film će biti emitovan tek po završetku predsedničke izborne kampanje.

Izvor: Fakti.org

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite