BANDARENKO: Zapad će potpaliti Novi Pazar i Preševo kako bi izazvao novi 5. oktobar

Balkan je poligon nove runde hladnog rata između Zapada i Rusije, izjavio je u Beogradu direktor ruske Fondacije za progresivnu politiku Oleg Bondarenko.

Novi Pazar (Foto: Screenshot)

Na predavanju na beogradskom Pravnom fakultetu o temi „Rusija i Balkan u vreme novog hladnog rata“ Bondarenko je nazvao glupošću novu strategiju Brisela kojom je zemljama Balkana data 2025. godina kao perspektiva članstva u EU.

On je ocenio da Srbija u sadašnjim granicama neće ući u EU i da Evropa nikada neće prihvatiti Srbiju kao ravnopravnog partnera.

Bondarenko, koji je i jedan od vodećih ruskih stručnjaka za Balkan, rekao je da Srbija ima samo jedan izbor, a to je da sačuva mir sa svima, dodajući da postoji opasnost da sa Zapada bude izazvana destabilizacija.

On je naveo da će, kad tad, doći trenutak u kome će aktuelni predsednik Srbije Aleksandar Vučić – ili bilo koji drugi srpski političar na njegovom mestu – biti suočen sa zahtevom Zapada da prizna samoproglašeno Kosovo, na koji će morati da odgovori sa „ne“, što će izazvati tragediju.

To bi, prema njegovim rečima, moglo biti izazivanje „građanskog konflikta, na primer u Sandžaku, Novom Pazaru, Preševu.., a zatim bi usledio novi 5. oktobar ili nešto slično“.

„Nažalost, možemo samo da odlažemo vreme tog konflikta, ali poslednji zahtev iz Vašingtona, Berlina ili Brisela na koji će odgovor Srbije biti `ne` u ovakvoj situaciji biće nova runda nekog konflikta. Hoću da verujem da to neće biti danas, nego nekad kasnije, ali, nažalost, situacija je dosta teška za Srbiju“, naveo je Bondarenko.

On ističe da je NATO bio, a i danas je glavni neprijatelj Rusije i da je glupost tvrdnja da je NATO partner u borbi protiv međunarodnog terorizma.

„Glavni zadatak NATO-a bio je i jeste ograničavanje Rusije svuda i uklanjanje njenih prijatelja. To je bio razlog bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine“, rekao je Bondarenko.

Ističući da je Srbija glavni ruski saradnik u Evropi danas i jedina evropska zemlja koja joj nije uvela sankcije, on je podsetio da je Srbija učesnik svih ekonomskih i vojnih saveza u kojima su zemlje postsovjetskog prostora, te da Rusija vidi Srbiju kao centar za energetsku saradnju na Balkanu.

Bondarenko je rekao da je do prekida projekta gasovoda Južni tok došlo nakon što su američki kongresmeni na čelu sa senatorom (Džonom) Mekejnom intervenisali kod bugarskog predsednika.

„Danas Rusija gradi sa Turskom `Turski tok`. Jedna linija gasovoda ide samo za potrebe Turske, a biće i druga za Evropu i Balkan koja će ići u evropski deo Turske. Ne verujem da će Bugarska biti učesnik, nego će ići do Grčke i verovatno do Makedonije, ali tamo je nova situacija“, rekao je Bondarenko.

On je naveo da Makedonija od 15. marta uvodi vize državljanima Rusije što je, kako je istakao, prvi primer nove politike makedonskog premijera Zorana Zaeva, za koga je rekao da je došao na vlast praktično nakon državnog udara.
Bondarenko se saglasio sa ocenama da Rusiji nedostaje strategija za Balkan i ocenio kako bi uzrok tome mogao biti taj što je predsednik države Vladimir Putin bio obaveštajac, pa i Rusija ima politiku u kojoj „ne moraš da kažeš šta ćeš raditi sutra“.

„Nadam se da imamo `top sikret` strategiju i verujem da je imamo, ali ja je ne znam“, rekao je Bondarenko.

Prema njegovim rečima, Rusija smatra velikom tragedijom to što devedesetih godina prošlog veka nije mogla da pomogne Republici Srpskoj i Srbiji.

Bondarenko je istakao da je Kosovo istorijski Srbija i da je najvažnije da srpski narod na tom prostoru bude očuvan. „Ne mogu da zamislim ponovno spajanje Krima i Rusije da na Krimu nije bilo Rusa“, rekao je Bondarenko.

Izvor: Srna

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite