UZIMAJU NAM RADNA MESTA: Migranti dobili posao u Šidu, rade za manje para, a ne znaju čak ni engleski! (VIDEO)

Migranti koji su u Srbiju ušli ilegalnim putem počeli su da dobijaju prva radna mesta u našoj zemlji. Imajući u vidu da su spremni da rade za manje novca nego naši građani Srbiju je zadesila identična sudbina kao i sve zemlje u Evropi u koje je došao veliki broj azilanata. Pored svega migranti zaposleni u Šidu nemaju nikakve kvalifikacije za posao kojim se bave, pa čak ne znaju ni srpski jezik, pored toga ne komuniciraju ni na engleskom već sa svojim šefom komuniciraju preko kompijuterskog programa za prevođenje „Google translate“. 

Migrant iz Alžira (Foto: Screenshot)

Vođen ekonomskim motivima auto-mehaničar Žika Ilić je deo vlasti to jest član opštinskog veća u Šidu, angažovao je migrante za rad u svojoj auto-radionici.

Kako kaže nekoliko migranata je radilo u njegovom auto-servisu, a za to dobijaju hranu, smeštaj i novac. Na ideju je došao jer mu je došlo 15 tona perleta i navodno „nije bilo nikoga da istovara“, pa je na ulici razgovarao sa migrantima, a oni su to domah prihvatili.

On je kako kaže to uradio tako što je obavestio kancelariju za izbeglice, da upošljava migrante.

Šid je postao mesto u kome je za stalno smešten veliki broj migranata. Bez lokalnog referneduma o tome da li građani žele da azilanti budu smešteni na teritorije njihove opštine Šiđani su prisiljeni da prihvate azilantski centar.

Kako Ilić kaže dnevnica je zadovoljavajuća za migrante. Ipak iaku su ostali da rade u njegovoj radnji oni nemaju nikakve kvalifikacija za posao i čak ne zanju ni srpski jezik već komuniciraju preko aplikacije na mobilnom telefonu. Tako migrant Ahmed iz Alžira tek uči auto-mehaničarski posao i sa Ilićem komunicira preko „Google translate“ aplikacije.

Izvor: Dnevna Gazeta/RTV

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite