BITKA ZA SLOBODU GOVORA: Trampova administracija preti Fejsbuku, Guglu i Tviteru prekinite sa cenzurom sadržaja!

Bred Parskal novoizabrani lider Trampove kampanje za izbore 2020. godini uputio je upozorenje kompanijama Fejsbuk, Tviter i Gugl da moraju da budu nerpistrasni, nakon što izveštaji mesecima unazad pokazuju slučajeve direktne diskriminiacije i cenzure od strane visoko-tehnoloških kompanija. Radi se o gušenju slobode govora prema medijskim kućama i sajtovima sa konzervativnim sadržajem.

Predsednik Amerike Donald Tramp (Foto: Screenshot)

Fejsbuk i Gugl će se pokazati kao snažno sredstvo za vođenje kampanje, a nedavno istraživanje je pokazalo da kompanije Gugl sa manipulacijom pretraga priliko koršćenja opcije Google Serach može uticati na stavove glasača, naročito onih koji nisu još opredeljeni.

Praskal je već zadužen za digitalnu kampanju predsednika Donalda Trampa i smatra da su društveni mediji, a ne oni tradicionalni ključna komponeneta Trampovog uspeha.

Mark Cukerberg bi trebao da bude najviše zabrinut Trampovim potezom, jer je Fejsbuk ponovo u centru pažnje. Naime Fejsbuk je pod žestokim kritkama zbog pristrasnosti i gušenja slobode govora, sve je počelo pre par godina uvođenjem pravila da su zabranjeni nacistički simboli, ali se veoma brzo proširilo na cenzuru konzervativnih i desno odijentisanih pokreta i pojedinaca pod izgovorom teško objašnjivog termina „govor mržnje“ i „širenje predrasuda“ koji mogu da se tumače u skladu sa željama onoga ko sprovodi kontrolu sadržaja.

 

Izjava Tampovog šefa kampanje je posledica šokantnog otkrića da ove firme sa svojim servisima otvoreno ograničavaju pristup konzervativnim medijima. Prošle nedelje otkriveno je da je Fejsbuk promenio algoritme kako bi smanjio preglednost konzervativnih stranica, pa čak i stranice predsednika Trampa za neverovatnih 45%, to je po automatizmu dalo veći pažnju medijima establišmenta i veći prostor za ovakve medije na društvenim mrežama.

Jutjub je takođe krenu sa javnom cenzurom sadržaja koji su iznačili ne kao govor mržnje već kao „kontraverzan“, pa su tako zabranjeni čak i kanali britanske stranke u Britain First, čime se direktno uticalo na demokratske procese u toj zemlji.

Izvor: Dnevna Gazeta/Breitbart

Original vest na engleskom možete pogledati klikom OVDE.

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite