KINA: Borićemo se protiv islamizacije, vera ne sme da se meša u svetovni život!

Kineski muslimani moraju da budu vernici na kineski način i da se čuvaju od islamizacije, poručio je direktor Islamske zajednice Kine Jang Feming.

Kineski muslimani (Foto: Screenshot)

Jang je rekao da islam ima dugu i sjajnu istoriju u Kini, a u toj državi živi oko 20 miliona muslimana, većina na zapadu Kine, od Ujgura u provinciji Sinđijang do naroda Hui, navodi Rojters.

Jang je, govoreći pred Svekineskim narodnim kongresom, za koji Rojters kaže da ima uglavnom ceremonijalnu ulogu, rekao da su poslednjih godina primećeni problemi u muslimanskim zajednicima.

„Na primer, pojedine džamije su izgrađene tako da slepo kopiraju strane modele. U nekim oblastima, koncept halala je postao uobičajen i religija se meša u svetovni život. Pojedini ljudi mnogo paze na religiozna pravila, a mnogo manje na državni zakon, znaju šta je biti vernik, ali ne i šta znači biti građanin. Svakako moramo biti u visokom stanju pripravnosti“, rekao je Jang, prenosi Rojters.

Kina je za niz napada poslednjih godina u zapadnoj provinciji Siđijang okrivila islamske ekstremiste.

Kinseki imidž u muslimanskom svetu je značajan za Peking, koji namerava da investira milijarde dolara u infrastrukturne objekte u okvoru inicijative „Pojas i put“.

 Izvor: Tanjug
Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite