UVOD U CENZURU DRUŠTVENIH MREŽA: Insistut tvrdi da su građani toliko glupi da 70% više dele lažne vesti od pravih!

Lažne vesti se na Tviteru navodno šire brže i dalje nego tačne, tvrde istraživači Instituta za tehnologiju u Masačusetsu u svom istraživanju koje je proveravalo 4,5 miliona tvitova.

Ilustracija (Foto: Pixabay)

U studiji je ispitano 126.000 različitih vesti koje je na Tviteru od 2006. do 2017. godine podelilo tri miliona ljudi, a istraživaci su utvrdili da je 70 odsto veća verovatnoća da će se među korisnicima društvene mreže deliti lažne vesti, prenose nemački mediji.

Studija je objavljena u časopisu „Sajens“ i jedna je od najsveobuhvatnijih nastojanja da se proceni dinamika širenja lažnih vesti na društvenim mrežama.

Lažne vesti se znatno brže i više šire od istinitih u svim oblastima informacija, ali je to izraženije kada je reč o terorizmu, prirodnim katastrofama, nauci ili finansijskim informacijama.

U periodu od proteklih nekoliko meseci na zapadu je vođena žestoka polemika oko cenzure na društvenim mrežama, to jest pitanja da li vlasnici duštvenih mreža imaju pravo da cenzurišu meterijal koji proglase za lažne vesti. Sa jedne strane sledbenici ove ideje tvrde da time čine društvene mreže bezbednim, dok brojni sturčnjaci za društvene mreže ukazuju da se radi o izgovoru za gušenje slobode govora, jer će određene političe struje uvek proglašavati vesti konkurencije za lažne vesti.

Problem sa metodologijom istraživanja instituta u Masačusecu je da su poredili jednaki broj pravih vesti, sa jednakim brojem lažnih ipak taj podatak nije zabrinjavajući, jer lažne vesti iako često imaju potencijal da se šire brže od pravih ipak čine minorni procenat od ukupnog broja vesti na Tviteru.

Izvor: Tanjug/Dnevna Gazeta

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite