RUSIJA ZABRINUTA: Američka raketa iz Norveške može da pogodi Moskvu za 15 minuta leta

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da Rusija vidi Arktik kao region koji je važan za njenu bezbednost, navodeći da bi raketi ispaljenoj s američke podmornice sa obala Norveške bilo potrebno 15 minuta da stigne do Moskve.

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Ruski predsednik je to rekao u filmu „Putin“ Andreja Kondrašova, objavljenom na ruskim društvenim mrežama, naglasivši da „Rusija ne preti nikome, ali koristeći prednosti u teritoriji obezbediće sigurnost Rusiji i njenom narodu, pa je arktički region izuzetno važan za Rusiju“.

On je naveo i da Rusija ima najmoćniju nuklearnu flotu i dodao da su američke podmornice koje nose rakete u borbenoj pripravnosti kod obala Norveške, kao i da bi u slučaju ispaljivanja rakete njoj bilo potrebno svega 15 minuta da doleti do Moskve.

On je pomenuo i da je posetio ostrva Zemlje Franje Josifa gde su, prema Putinovim rečima, donedavno vodiči govorili stranim turistima da su ta područja nekada pripadala Sovjetskom Savezu.

„To znači da su nas zanemarivali, iako mi te teritorije nikome nismo prepustili“, poručio je Putin.

On je ukazao na bogata nalazišta sirovina na Arktiku i dodao da svi još pamte reči Lomonosova koji je rekao da će bogatstvo Rusije rasti zahvaljujući Sibiru. „Sada sa sigurnošću možemo da kažemo da će bogatstvo Rusije rasti i zahvaljujući Arktiku. Čini se da tamo ima svega“, rekao je Putin.

Predsednik Rusije je istovremeno naglasio i važnost zaštite prirode, dodavši da je ekologija Arktika veoma krhka i da je potrebno mnogo pažnje posvetiti tom pitanju, uključujući i proces izgradnje infrastrukture, koji takođe mora da bude ekološki prihvatljiv.

Izvor: Sputnjik

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite