MAKRON: Napašćemo svakoga ko je koristio hemijsko oružje!

Francuska je spremna da izvede ciljani napad protiv bilo koje strane u Siriji za koju se „neoborivo“ dokaže da je izvela napad hemijskim oružjem koji je rezultirao smrću civila, izjavio je danas francuski predsednik Emanuel Makron.

Ilustracija (Foto:Pixabay)

– Onog dana kada budemo imali, posebno u tandemu sa našim američkim partnerima, nepobitan dokaz da je pređena crvena linija, odnosno da je korišćeno hemijsko oružje sa smrtnim ishodom, učinićemo ono što su Amerikanci sami učinili još pre nekoliko meseci. Stali bismo u poziciju da izvodimo ciljane napade – rekao je Makron na konferenciji za novinare u Indiji, prenosi Rojters.

Neposredno pre sednice Ujedinjenih nacija na kojoj će se govoriti o Siriji, Makron je izjavio da Moskva, koja je blizak saveznik vlade sirijskog predsednika Bašara al Asada, nije učinila dovoljno da se omoguće olakšani uslovi u predgrađu Damaska, istočnoj Guti.

– Ovo je debata koja će se voditi u narednim satima u Ujedinjenim nacijama, gde će se pokazati da su ustupci na terenu koje pravi Rusija, ali pre svega sirijski režim i njegovi iranski saveznici, nedovoljni – rekao je on.

Francuski predsednik je, kako agencija ukazuje, i ranije iznosio pretnje, ali je do sada učinio malo da bi uticao na događaje u Siriji.

„Naše informacije ukrštaju se sa informacijama naših saveznika, ali da bi sve bilo jasno moramo da imamo nezavisan kapacitet da identifikujemo mete i izvedemo napade tamo gde je neophodno“, rekao je Makron.

Izvor: Blic

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite