PRAVE NOVE DRONOVE: Google će razvijati veštačku inteligenciju za Pentagon

Američki mediji pišu da je Google zaključio partnerski ugovor sa Ministarstvom odbrane SAD u skladu sa kojim će za potrebe Pentagona „razvijati veštačku inteligenciju“. 

Pentagon (Foto: Wikimedia)

Vojni vrh SAD želi, pored ostalog, veštačku inteligenciju sposobnu da analizira snimke koje prave bespilotne letelice.

Reč je o projektu Maven koji treba da obezbedi i prepoznavanje transportnih sredstava i drugih objekata. Sa korišćenjem „38 različitih parametara“.

Od Google se očekuju i rešenja koja će poboljšati „praćenje kretanja ljudi uz pomoć dronova“.

Agencija Pentagona za perspektivne projekte (DARPA) tokom naredne godine radiće na veštačkoj inteligenciji „maksimalno sličnoj ljudskoj“.

Radiće to u okvirima projekta L2M (Life Learning Machines – „Mašine za beskonačno obučavanje“). Ambicije su zaista velike: samostalno donošenje odluka, brzo reagovanje na promene u okolini, memorisanje rezultata svojih prethodnih dejstava i orijentacija i prema njima u daljem funkcionisanju.

U Pentagonu su uvereni da je prostor za vojnu primenu takve inteligencije „praktično neograničen“.

DARPA namerava da dokaže da će njene „pametne mašine“ biti u stanju da čine i ono za šta ih čovek nije isprogramirao.

Zato će se projekt L2M oslanjati na pet principa.

Prvi: stalno samoobučavanje „pametnih mašina“ u celom periodu korišćenja bez čovekovog uplitanja.
Drugi: adaptacija na nove situacije sa korišćenjem celokupnog svog prethodnog iskustva.

Treći: mašine moraju biti u stanju da filtriraju informacije i signale i da se fokusiraju samo na ono što im je potrebno za dostizanje cilja.

Četvrti: mašine ne smeju biti preterano kreativne u rešavanju složenih tehničkih zadataka.

Peti: mašine moraju imati ograničenu samostalnost da svoje „embriona razuma“ ne bi zloupotrebljavale.

Faktički postoji šesto pravilo: čovek uvek mora imati mogućnost da se umeša i da nešto preusmeri ili onemogući.

Jedan od ideologa masovne vojne primene veštačke inteligencije u SAD je pukovnik Robert Vork koji je zamenik ministra odbrane. On je u svoje vreme razradio koncepciju kombinovane bitke budućnosti – Multi-domain battle.

Vork je i autor knjige „Treća protivteža“ (Third offset strategy) u kojoj se bavi američkom vojnom superiornošću nad Rusijom i Kinom.

On je autor i monografije „20YY: priprema za rat u epohi robota“. Međutim, da je on obični ljubitelj naučne fantastike – ne bi ostajao na položaju zamenika ministra odbrane SAD.

U aprilu 2017-te je bazi američkih marinaca Kemp-Pendlton održana demonstracija testiranja oko 50 novih vojnih tehnologija. Viđene su robotizovane borbene platforme bez posade koje su dostavljale municiju marincima, ali i samostalno otvarale vatru na protivnika.

Glavni organizator te demonstracije bio je upravo Vork, a on koordinira i delovanje eksperimentalnog centra za kosmičke operacije (JICSpOC) koji radi na optimalnom povezivanju vojnih i komunikacionih satelita SAD u slučaju rata na zemlji i(li) kosmosu sa tehnološki razvijenim protivnikom.

Strani vojni eksperti su skeptični povodom ambicija DARPA na planu veštačke inteligencije. Smatraju da se u toj oblasti ništa veliko neće dogoditi još godinama.

Neki čak smatraju da u svemu postoji namera da se glavni vojni konkurenti obmanu. Kao što je bilo sa Reganovim „Ratom zvezda“.

Izvor: Fakti.org

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite