TAJNA AMERIČKOG PAKETA ZA KOSOVO: Stolica u UN prikrivena između tačaka

Novi američki „paket za Kosovo“, koji bi na stolu pred srpskim zvaničnicima mogao da se nađe već u sredu, kada u Beograd stigne Ves Mičel, izaslanik Donalda Trampa, staviće Srbiju i predsednika Aleksandra Vučića u vrlo delikatan položaj: kako pomeriti rešavanje kosovskog pitanja sa mrtve tačke, a izbeći potencijalne skrivene zamke Vašingtona i stavljanje pred izbor – SAD ili Rusija.

Sedište UN (Foto: Pixabay)

 

Šef diplomatije Ivica Dačić kaže, da je dolazak Mičela vrlo bitan i da je to prva poseta tako visokog zvaničnika iz nove vašingtonske administracije. On kaže da je već imao prilike da se sretne sa Mičelom i da su prvi utisci pozitivni:

– Moramo da iskoristimo kontakte sa ljudima iz Trampove vlasti, jer je opšte poznato da nam administracija koju je personifikovala dinastija Klinton nije bila naklonjena.

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za KiM, kaže da se u predlozima koji se navode u „amesričkom dokumentu“ Srbiji zapravo ne nudi ništa novo i ne obećava ništa konkretno. On upozorava na opasnost i da se iza svega krije pokušaj da se opredelimo za jednu stranu u geopolitičkom ratu između SAD i Rusije:

– Pred Srbijom su teški dani. Mi imamo naš put ka EU, ali to ne znači da ćemo se odreći KiM. Čini mi se da nam sada Vašington traži da pristanemo da Priština uđe u UN i tako se odreknemo Kosova, a zauzvrat nam ne nudi ništa. Takođe, ni ponuda o širokim izvršnim ovlašćenjima ZSO nije nova, jer je to već predviđeno sporazumom koji je potpisan još pre pet godina, a Priština uporno blokira njegovo sprovođenje. Mnogo iskreniji pristup Amerike bio bi da konačno natera Prištinu da sedne za sto i počne sa formiranjem ZSO.

Na potencijalne zamke nove američke ponude upozorava i politički analitičar Dragomir Anđelković. On smatra da, pre svega, treba isterati na čistac da li predlog da Srbija odblokira članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama podrazumeva i UN:

– U tom slučaju, predlog je neprihvatljiv i predstavljao bi najobičniju fatamorganu – obećanje članstva u EU, za koju se ne zna ni da li će opstati, ukoliko se odreknemo Kosova.

Američka ponuda, kaže nam Dragan Đukanović, profesor sa Fakulteta političkih nauka, počiva na onome za šta se SAD zalažu već više od deceniju:

– Ponudu treba razmotriti ozbiljno i videti kako da Srbija, pre svega za Srbe na KiM, izvuče maksimum. Značajno je što su se SAD aktivirale da se konačno pokrene priča oko ZSO, za Srbiju najvažnije tačke iz Briselskog sporazuma, koja je pet godina od potpisivanja mrtvo slovo na papiru.

Povodom američkog predloga u četiri tačke, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je u nedelju da ne želi da komentariše planove Stejt departmenta i da „Srbija ima svoj paket za KiM“.

Izvor: Novosti

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite