DODIK: Više me podržavaju Hrvati nego neki Srbiji!

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da koristi svoj autoritet da se poboljša položaj Srba u onim delovima BiH gdje vlast čini HDZ BiH, te je naveo da je spreman da zaštiti bazične interese svih Bošnjaka i Hrvata, mir i stabilno društvo.

Dodik (Foto: Screenshot)

On je izrazio uverenje da će u Hercegovačko-neretvanskom kantonu vrlo brzo doći do promena Ustava u delu koji se odnosi na ravnopravnost.

„Potrebno je još i to formalno određenje o ravnopravnosti u samom Ustavu i to niko ne spori. Ne spore čak ni Hrvati iz HDZ-a i naprosto bi trebalo da dođe do toga”, rekao je Dodik.

Komentarišući izjave banjalučkog biskupa Franje Komarice da 4.000 povratnika čeka da se vrati u Srpsku, ali ne može zbog njega, Dodik je rekao da nije pošteno da Komarica tako priča, jer ako bi se iko vratio u BiH zbog Milorada Dodika vratili bi se Hrvati, jer oni više navijaju za njega nego neki Srbi.

Dodik je naveo da je 1996. godine, kada je izabran za načelnika opštine Laktaši, rehabilitovan jedan katolički samostan, te da je organizovao donatorsko veče za srušenu katoličku crkvu na ulazu u Banjaluku na Petrićevcu.

“Pomagao sam da se izgradi dom za stare u okviru katoličke crkve. Ja sam taj koji je dao saglasnost da se finansira katolička gimnazija. Nije fer i nije pošteno da on tako priča”, rekao je Dodik, dodajući da se sva hrvatska politička elita gnuša Komaričinih “izmišljotina i podvala”.

“Bez obzira što je čovjk crkve, pitam ga kako ga nije sramota da to iznosi i nanosi štetu ovdje svima”, rekao je Dodik i podsjtio da je i za obnovu džamije u Banjaluci kao predsjdnik Vlade odobrio 800.000 KM.

Vučić da pitanje Srpske stavi na dnevni red paralelno sa Kosovom

Dodik je rekao i da bi voleo da predsednik Srbije Aleksandar Vučić pitanje Republike Srpske stavi na dnevni red paralelno sa Kosovom.

“To je emotivno, politički, istorijski i nacionalno za nas isto pitanje”, rekao je Dodik, dodajući da je problem Kosova, koje međunarodni faktor pokušava da riješi, ponovo vraćen na dnevni red.

Na pitanje da li bi došao na obeležavanje dana nezavisnosti BiH, ako bi bošnjački član Predsedništva došao na obeležavanje Dana Republike Srpske, Dodik je rekao da ne bi, dok se ne dogovori šta je to nezavisnost.

“Onog trenutka kad se postigne konsenzus o tome jer ona nije samo bošnjačka nego i Bošnjaka, i Srba i Hrvata, i kada to sve završimo, taj dan spreman sam da bude dan obeležavanja”, istakao je Dodik.

Osvrćući se na pitanje jezika Bošnjaka, Dodik je rekao da pokušaj da se napravi bosanski jezik nije odskora jer je još austrougarski namesnik Benjamin Kalaj pokušao da “napravi bosanski jezik, bosansku naciju, pismo”.

“Ako je BiH sastavljena od dva entiteta i tri naroda, onda u svemu što se zove bosanski treba da budu dva entiteta i tri naroda. A ne samo jedan. Nisam stručnjak za jezik, lingvista, neke stvari znam, neke pitam, ali sav princip je da ne možete nešto nazivati bosanskim a da unutra nisu svi”, rekao je Dodik.

Nisam protiv Amerike, a sad mi je lakše bez pritiska američkog ambasadora

Predsednik Srpske je istakao da nije protiv Amerike i da nije dovoljno glup da bi bio protiv nje.

“Nisam protiv, bez obzira što mi se ponekad ne sviđa ono što oni rade, kao i mnogima u svetu. Ali isto tako, nisam spreman da zbog podaništva nekim njihovim službenicima, ambasadorima koji ovde dolaze, da to podaništvo pretvorim u poslušnost”, rekao je Dodik i istakao da će se uvek suprotstaviti i Americi i Rusiji ako pokušaju nešto da urade mimo bazičnih interesa Republike Srpske i njenog naroda.

Dodik je naveo da Srbima pripada mesto predsedavajućeg Predsedništva BiH prvih osam meseci nakon izbora članova, kao i mesto predsedavajućeg Savjeta ministara u naredne četiri godine, te da će imati priliku da nešto uradi, ali da će to zavisiti i od drugih.

Na pitanje novinara da li je tačan plan da on postane član Predsedništva, sačeka da se konstituiše Dom naroda i nakon određenog vremena povuče se na mesto premijera, a mesto člana Predsedništva preuzme potpredednik SNSD-a Nikola Špirić, Dodik je rekao da će se kandidovati, a to šta će se dogoditi, i da li će se dogoditi, ne može da proceni.

“Nisam siguran da je najbolje da najjači politički čovjek iz Republike Srpske, a to sam ja, ide u Predsedništvo, jer mu tako daje na značaju”, istakao je Dodik.

Izvor: Srna

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite