GERHARD ŠREDER: EU treba da se približi Rusiji i Turskoj, kao odgovor Trampu!

Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder založio se u Beču za zajedničku evropsku ekonomsku, socijalnu i spoljnu politiku, kao i ponovno približavanje EU Rusiji i Turskoj.

Gerhard Šreder (Foto: Screenshot)

Šreder je na predavanju istakao da Evropa mora da odgovori na politiku predsednika SAD Donalda Trampa „Amerika na prvom mestu“ time što će se reformisati pod nemačko-francuskom vođstvom, kao i kroz približavanje Rusiji i Turskoj.

Šreder je naglasio da se ta politika, koja je jasno oslonjena na populizmu i izolaciji, a koja ima za cilj i razdor u EU, ne sme slediti.

Uveren je da će američka politika doneti promene Evropi, te istakao da Evropa mora da nađe odgovore na takvo ponašanje SAD.

Jedan odgovor je, nakon faze zahlađenja proteklih godina, ponovno oživljavanje osovine Berlin-Pariz, kao okretnica evropske integracije.

„Francuski predsednik Emanuel Makron je predstavio svoj predlog reformi EU i sada je neophodno da se, iako se sa njim ne slažem u svim tačkama, sagleda pod kakvim okolnostima i kako se braniti od američke politike koja je nekontrolisana“, ocenio je Šreder, dodajući da je obaveza Francuske i Nemačke da pokrenu zajedničku evropsku agendu i Evropi daju novi impuls.

Evropi nije potrebna samo zajednička monetarna politika, već joj je neophodna i zajednička finansijska, privredna, pa čak i socijalna politika.

„Isto tako u Evropi je neophodna jedinstvena spoljna politika i to najbolje sa evropskim šefom diplomatije“, smatra Šreder.

Što se odnosa sa Rusijom tiče on je kazao da su bez sumnje Rusija i Turska teške zemlje, sa unutrašnjo-političkim razvojem i spoljnopolitičkim odlukama koje nisu nikog obradovale.

Međutim, bez saradnje sa Moskvom i Ankarom nema stabilnosti u Istočnoj Evropi, na Kavkazu, na Bliskom istoku i u Severnoj Africi, zaključio je on.

Izvor: Tanjug

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite