SVAĐA U UN: Rusija tvrdi da je Britanija potegla priču i mrtvom špijunu, da bi izbacila Rusiju iz SB!

Zapad je pokrenuo masovnu kampanju za uklanjanje Rusije iz Saveta bezbednosti UN, otkriva ruski senator Sergej Kalašnjikov, komentarišući optužbe Ujedinjenog Kraljevstva protiv Moskve zbog trovanja Sergeja Skripalja.

Predstavnik Rusij (Foto: Screenshot)

Senator smatra da će u cilju suzbijanja članstva Rusije biti pokušaja reforme glavnog tela UN zaduženog za održavanje međunarodnog mira i bezbednosti.

Član Saveta Federacije RF je podsetio da je Sovjetski Savez, kojem je Rusija pravni naslednik, sastavni deo SB UN od svog osnivanja 1946. godine.

U sredu se poslanik laburista Kris Lesli obratio Terezi Mej tokom sednice parlamenta po pitanju reforme Saveta bezbednosti UN, a po pitanju ograničavanja prava Rusije u ovom telu.

Lesli tvrdi da Rusija „sve češće deluje kao lažna država“, dodajući da „sada moramo početi da govorimo o reformama“ SB UN-a.

Mejova je odgovorila, tako što je rekla da Lesli nije bio jedini koji je naglasio potrebu za promenama unutar SB UN, obećavajući da je „to nešto na čemu ćemo raditi“.

– Mi razgovaramo sa Ujedinjenim nacijama o reformi Ujedinjenih nacija na razne načine. Naravno, svaka odluka koja bi se mogla doneti u Savetu za bezbednost da bi se reformisao, naravno, mogla bi biti predmet veta od strane Rusije koja sedi tamo – rekla je Mejova.

Ranije u toku dana, britanska vlada je zatražila hitan sastanak Saveta bezbednosti UN o slučaju „Skripalj“. Dvostruki agent Rusije i Velike Britanije i njegova ćerka ostaju u kritičnom stanju nakon što su otkriveni na klupi u nesvesti u Salisburiju početkom marta.

Vlasti u Velikoj Britaniji tvrde da su otrovni sovjetskim nervnim agensom „Novičok“ i da je „napad bio ili ovlašćen od strane ruske vlade, ili je Moskva dozvolila da nervni agens padne u pogrešne ruke“.

London je odlučio da protera 23 ruska diplomata i ukine diplomatske kontakate na visokom nivou sa Moskvom u sklopu novih sankcija protiv Rusije. London je takođe saopštio da će takođe zamrznuti rusku imovinu u slučaju da postoje dokazi da se koristi za kompromitovanje bezbednosti Ujedinjenog Kraljevstva.

– Zakonski Britanija ima pravo da to uradi jer imovina države ne poseduje diplomatski imunitet – rekao je Kalašnjikov, pozivajući Rusiju da povuče svoja sredstva iz Velike Britanije i „uloži u sebe“.

Izvor: Vosto.rs

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite