BRNABIĆ SRBIJU NIKO NEĆE UCENJIVATI: Predlozi Amerika nemaju naročitog smisla (VIDEO)

Predsednica Vlade Ana Brnabić, koja će danas predvoditi delegaciju Srbije u radnoj poseti Banjaluci, izjavila je da su odnosi Srbije i Republike Srpske nikad bolji, naročito kada je u pitanju ekonomska saradnja, te da je u proteklih 10 meseci robna razmena uvećana za 10,7 odsto.

(Foto: Screenshot)

Premijerka  je podsetila da je Srbija dala podršku Republici Srpskoj od nekih 10 miliona evra, što je, prema njenim rečima, korišćeno između ostalog i za rekonstrukciju vrtića, škola, puteva…

Brnabićeva je istakla i da je važna podrška i saradnja firmi, te da će iz tog razloga danas obići i pružiti podršku toplani „Biomasa“, investitoru koji je potekao u Republici Srpskoj, a koji je na razvijanju tehnologija sarađivao i sa tehničkim fakultetima u Srbiji, kao i institutom u Vinči.

Brnabićeva će se u Banjaluci sastati sa predsednicom Vlade Republike Srpske Željkom Cvijanović, saopštila je Kancelarija za saradnju sa medijima.

Delegacija Srbije koju predvodi premijerka Brnabić, a u kojoj su ministri rudarstva i energetike i zaštite životne sredine, Aleksandar Antić i Goran Trivan, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, sastaće se i sa gradonačelnikom Banjaluke Igorom Radojičićem.

Premijerka i članovi delegacije prisustvovaće svečanoj promociji i otvaranju Eko-toplane Banjaluka.

Eko-toplana Banjaluka koncept je javno-privatnog partnerstva između Grada Banjaluka i kompanije „IEE“, čiji je cilj kvalitetan, održiv i profitabilan sistem proizvodnje i distribucije toplotne energije, u skladu sa regulativama Evropske unije.

Srbija ne može da se ucenjuje

Predsednica Vlade izrazila je nadu da će Evropska unija prepoznati ogromnu želju, rad i fleksibilnost Srbije da se reši pitanje Kosova i Metohije, ali ističe da Srbija nije zemlja koja je ekonomski, politički i društveno slaba, te da ne može da se ucenjuje.

Komentarišući jučerašnji sastanak sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Vesom Mičelom, premijerka je kazala da su stavovi Srbije i SAD po pitanju južne srpske pokrajine jako različiti, te da se ona kao, kako kaže, „nova u politici“, trudi da zdravorazumski objasni da to „što oni štite i predlažu, nema naročitog smisla u standardima“.

Brnabićeva je kazala da Srbija pokušava da izvuče najbolje iz saradnje sa SAD po tom pitanju, i naglasila da je najveći deo posla u toj oblasti preuzeo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, čime je, kako kaže, Vladi ostavio prostora da se bavi ekonomskim i drugim temama.

Ona je najavila skori dolazak visokih političkih predstavnika Švajcarske i Norveške, i istakla da je važno da Srbija posveti pažnju građenju boljih odnosa sa drugim zemljama.

Izvor: Tanjug

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite