PUTIN UPOZORAVA SRBIJU: Niste nas slušali, poslušajte nas sad

Novopostavljeni pomoćnik državnog sekretara Amerike za Evropu i Evroaziju Ves Mičel, na šestodnevnoj turneji po Balkanu (Skoplje, Priština, Beograd, Atina) i Nikoziji, 12. marta sleteo je kod svojih štićenika Šiptara u Prištinu, a u večernjim satima 13. stigao u Beograd – 14. je već odleteo!

Piše: Milijana Baletić

Vladimir Putin (Foto: Screenshot)

Na „Kosova“ domaćini su mu bili – gazde žutih kuća i „anđeli“ krvavih ruku – Tači i Haradinaj?! Tema im je, kažu, bio nastavak dijaloga s Beogradom, razgraničenje s Crnom Gorom, put ka EUropi i – transformacija Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku „Kosova“ – što je otvoreno podržano i što je, po svoj prilici – glavna poruka?!

Pretnja i sila – njihovi su aduti! Ostalo, iza zatvorenih vrata, naravno je tajna! Na pitanje o „kosovskom paketu“ u četiri tačke, rekao je da „nikakav plan Amerike u četiri tačke ne postoji. To je kreativno novinarstvo“! Ma, prosto čovek na ranu da ga privije, kad mu ne bi znao reference koje su ga, sa samo 31-om godinom života za ovo mesto preporučile, na kojem je pre šest meseci zamenio Viktoriju Nuland, poznatu mešetarku ukrajinske krize!

Ovaj visokoobrazovani i karijerni diplomata, na američkim univerzitetima je diplomirao istoriju i političke nauke, magistrirao nemački i evropske studije, a doktorat stekao na Univerzitetu u Berlinu! Slovi kao žestoki podržavalac NATO-a, otvoreni protivnik Rusije i Putina?! Biće da mu je ovo poslednje presudna referenca, mada ni ovaj nemački nije za zanemariti?!

Što se američkog paketa za „Kosova“ tiče, evo i da ga nema, ali, kako se čulo, složen je u četiri šargarepice! Prva je najveća!

Tu su Zajednici srpskih opština (ZSO) obećana šira izvršna ovlašćenja u prosveti, zdravstvu i kulturi, s tim što bi institucionalno bila pod nadležnošću potpredsednika Vlade „Kosova“, a on bi bio – Srbin?! Znači, Srbima bi se zamazale oči Srbinom i srpskim imenom zajednice – a u stvari – sve bi bilo pod šiptarskim „Kosova“!

Za te „ustupke“ Beograd ima da im omogući ulazak u međunarodne organizacije i – UN, naravno! Ako se pod ovom maglom odreknemo KosMeta, Amerika nam obećava da ćemo ući u EUropu?!

Kad na ovo obećanje pomislim – mojoj sreći kraja nema! To mi dođe kao objašnjenje čija je „demokratska“ EUropa i mi koji sunovraćeni tamo srljamo?!

Četvrta šargarepica nam je uzbrana direktno iz bašče Bele kuće i glasi da će nam lično Amerika, ako se pod ovom maglom odreknemo svoga svetoga KosMeta – a njene pedeset prve države – garantovati širu (ma šta to značilo) ekonomsku i diplomatsku podršku?! Hvala – gde čuli i gde ne čuli?! Nema vašeg srca nadaleko?!

Pre ove prijateljske posete i saveta, Srbima je uputio poruku i komandant NATO trupa u Evropi general Kertis Skaparoti! On je tokom svedočenja pred Odborom američkog Senata za oružane snage izjavio da je najveći problem Evrope, pogotovo Zapadnog Balkana, i u civilnom i vojnom smislu, Rusija, koja sprečava evroatlanski put pojedinih zemalja i podriva BiH preko dobrih odnosa sa vođstvom Republike Srpske! On je izrazio zabrinutost zbog širenja ruskog uticaja i rekao da je potrebna veća vojna i diplomatska angažovanost Amerike koja je garant stabilnosti na Balkanu?! Neka, hvala!!!

Na pitanje šta je najveći problem, ne trepnuvši je rekao – Srbija?! Na ponovljeno pitanje – nedvosmisleno je podvukao: „Srbija, kao država, ali uopšte srpska populacija na Balkanu“?!

Ma, ja odsad samo Ameriku ima da zovem prijateljem!

Šta našeg „prijatelja“ svrbi – najlakše se čita između poruke generala Skaparotija i mlađahnog junoše Mičela, nadležnog za sve rabote od Evrope do Azije! A kad je već tako – kakav bi on bio američki izaslanik, a da se – trebalo ne trebalo i gde god zatrebalo – Rusije ne dotakne!

„Vidimo da Rusija na većem delu Balkana igra sve destruktivniju ulogu u širenju dezinformacija i podrivanju demokratskih institucija. Bili smo jasni u razgovoru s Rusima da to nije ni u njihovom interesu ni u interesu ljudi u ovom regionu!“

Sad mi samo kažite da oba ova „vojnika“ nisu iz iste sveske pripremani?! Jes’ da ovaj put pevaju druge note, ali sve mi se nešto čini da nije te ruske „uloge“ na Balkanu – vaše odluke bi, po skraćenom postupku, s lakoćom pucale po Srbima! Pamtimo mi i druga vremena pod vašom ohološću, kad niste morali da se snebivate!!!
No, bez obzira – da je situacija za odahnuti, i nije – ali kad se sve ove poruke nama upućene ukrste sa „porukama“ koje iz Vašingtona stižu – što direktno, što indirektno – na sve druge adrese, a pogotovo adrese njihovih glavnih saboraca – ne bih ja baš žurila s primenom njihovih „saveta“ oko KosMeta!! Analizirajući stanje u kući glavnih im partnera, slika dojučerašnjeg sveta dramatično je promenjena i to – kako u poziciji onih sa kojima su zajedno nastupali, tako i onih – protiv kojih su zajedno nastupali!!!

Njihov partner i najjača država u EUropi Nemačka, napokon je 14. marta sastavila najduže sastavljanu vladu u istori joj! Vodiće je, po četvrti i poslednji put, politički vidno oslabljena Angela Merkel!

Ono što je od starta prati jeste gunđanje i skepsa koalicionih partnera socijaldemokrata iako su dobili toliko resora, među kojima i kasu i diplomatiju, da su, maltene, oni danas ta vladajuća snaga! Kojim putem će krenuti Nemačka, kako će je voditi vlada i šta je sve čeka u uzdrmanoj EUropi i promenjenim globalnim odnosima, biće vrlo interesantno pratiti! Kako će Merkelica, svojom jedva izdejstvovanom tankom moći, voditi državu kroz zamke koje su se nagomilale, pitanje je!

Nemačku će tek da potresu nove carinske stope Amerike na uvoz čelika (25%) i aluminijuma (10%) koje je „tvitovao“ Tramp! Taj domino-efekat će pogoditi izvoz mnogih njenih proizvoda, sve do autoindustrije! Nemci su tamo, samo prošle godine, izvezli čelika u vrednosti preko milijardu evra, aluminijuma i drugih metala nešto više od pola milijarde evra, a čak 494.000 automobila! Ukupan nemački izvoz na američko tržište samo za jednu godinu, 2017. težak je preko 111,5 milijardi evra!

Kada se ovo dublje sagleda,Trampove takse će dodatno zagorčati život novoj nemačkoj vladi i „staroj“ Merkelici, jer će direktno pogoditi privredu i povratno izazvati socijalne probleme zbog zatvaranja na hiljade radnih mesta u fabrikama čiji proizvodi, zbog neisplativosti, gube američko tržište!!! Naravno, ovim nije samo Nemačka pogođena, uzdrmana je cela EUropa, od čijih država se očekuju kontramere koje im Svetska trgovinska organizacija dozvoljava, kao što je uvođenje taksi na uvoz robe iz SAD! I – eto ti trgovinskog rata među zapadnim prijateljima jer Trapm – tvituje li tvituje!

Na podatak da su Svetsku trgovinsku organizaciju zatrpali tužbama protiv njegove vlade, on njima udari – tvit: „Ako SAD gube milijarde dolara sa praktično svim državama sa kojima trguju, onda je trgovinski rat dobra stvar i lako ga je dobiti“! Neka vam je nazdravlje – samo napred!

Ovo spašavanje američke privrede i te kako bi mogao biti pokretač domino-efekta, ne samo u Nemačkoj! Trgovinski rat koji se zahuktava protrešće mnoge zapadnjačke odluke i planove, zbog sopstvenog opstanka i naterati ih na reviziju mnogih odluka, kao što su sankcije Rusiji – i ne samo sankcije!

Nije ovo jedino Trampovo obećanje u spašavanju privrede koje ispunjava! Tu je i obećanje da Americi ne pada na pamet da sama finansira NATO – ko hoće članstvo, ima da uplati za godišnju članarinu 2% svog bruto nacionalnog dohotka! Međutim, retko koja od članica ne duguje kasi te vojne alijanse, jer naprosto ne mogu toliko da izdvoje, a da ne povećaju poreze, oglobe narod i izazovu socijalne probleme!

Tačno pre godinu dana Tramp je spočitao Nemačkoj da je NATO-u dužna 374 milijarde dolara, sa sve uračunatim kamatama počev od 2002. godine, što je Merkelica odlučno negirala, tvrdeći da ne duguju ni centa?!

Pravo da naređuje i proziva, Tramp crpi iz podatka da je u NATO-u – najvećoj biznis kompaniji na svetu – većinski vlasnik upravo Amerika! Većinski su na njenoj teritoriji smeštene i sve kompanije koje proizvode oružje, servisiraju ga i remontuju, standardizuju, obučavaju kadrove…! Pošto je po ugovoru o članstvu, svaka članica dužna da se potpuno uklopi u jedinstveni NATO-sistem, onda moraju i kupovati isto oružje i servisirati ga kod proizvođača – zašta dodatno treba izdvojiti debele novce – a ono 2% je – samo da se zapljunu?! Pa, ko voli – nek izvoli!!!

Na svu ovu unutrašnju muku naših „prijatelja“, tu im je i dodatna – Rusija!

Kada je Putin 1. marta, 17 dana pred predsedničke izbore u Rusiji – čiji ishod nije zagonetka – u federalnoj skupštini pred oba doma, između ostalog, izneo i podatke o najnovijem nepobedivom ruskom oružju – Zapad se žestoko uskoprcao?! Navodeći da Rusija ima i strateško oružje o kojem su informacije još uvek tajna – pričao je o onome koje nije – a biće dovoljno da upozori! To je novi tip krstareće rakete pod imenom „Sarmat“, koja je zamenila raketu „Vojvoda“, i raketa „Kinžal“, što u prevodu znači bodež!
„Sarmat“ je opremljen širokim spektrom nuklearnog punjenja velike snage, uključujući supersonične najsavremenije sisteme za izbegavanje protivraketne odbrane! „Sarmat“ nema ograničenja po dometu, a u stanju je da napada ciljeve gde god da su i kakvi god da su! Njenim karakteristikama ni najsavremeniji sistemi protivraketne odbrane – nisu smetnja!

„Borba protiv novog ruskog oružja je uzaludna i besmislena! Svi naši interkontinentalni raketni kompleksi mogu da neutrališu američku protivraketnu odbranu! Pre stvaranja novih sistema naoružanja, niko nas nije slušao – poslušajte nas sad“ – rekao je Putin!!! On je podsetio i da je Amerika istupila iz svih ranije potpisanih sporazuma o protivraketnoj odbrani i da su svi predlozi Rusije odbačeni?! „Zbog toga Rusija pravi novo oružje kao odgovor na raspoređivanje američke protivodbrane na teritoriji drugih država“! Na kraju, Putin je i upozorio: „Smatram da sam dužan da kažem sledeće: svaku primenu nuklearnog oružja – male, srednje ili bilo kakve druge snage protiv Rusije i njenih saveznika – smatraćemo nuklearnim napadom na našu zemlju! Odgovor će biti momentalan i sa svim posledicama koje iz toga proističu“!!!

Eto odgovora zašto je našim „prijateljima“ – „srpska populacija na Balkanu“ – problem!

Na kraju, u svemu ovome, izuzetno je značajna za analizu slika unutrašnjeg stanja Amerike vođena kroz Trampovu tviter-politiku!

Iz čista mira, 13. marta Tramp je smenio šefa diplomatije Reksa Tilersona, na njegovo mesto doveo direktora CIA-e Majkla Pompea, a na mesto direktora CIA-e postavio Đinu Haspel, prvi put u istoriji ženu, koja je preko 30 godina CIA-in „zaposlenik“ i jedna od onih koji su podržavali sva ona mučenja po tajnim CIA-inim zatvorima po svetu, koja su u dubokoj suprotnosti sa Ženevskom konvencijom o ratnim zarobljenicima! Uostalom – briga CIA-u za „kojekakve“ konvencije?!

Ova smena Tilersona ide od neverice do smeha! Nakon nedeljne turneje po afričkim zemljama, sa koje se u Vašington vratio 13. marta u 4 sata ujutro – u 8 sati, čitajući Trampov tviter, saznao je da je smenjen! „Zahvaljujem Reksu Tilersonu na službi! Đina Haspel će biti nova direktrica CIA-e i ujedno prva žena na toj poziciji. Čestitam svima!“ Tvitovao je Tramp!

Ma, mogu da ga vole ili mrze, ali originalnost u vođenju tviter-politike, osporiti mu niko ne može!

Istog dana u kasnim popodnevnim satima i Tilersonov zamenik nadležan za javnu diplomatiju, izuzetno značajan za protok informacija Stejt departmenta, Stiv Golstin, „dobio je tviter“ zato što je javno izrazio svoje nezadovoljstvo zbog načina na koji je otpušten njegov šef!

Ovo iznenadno otpuštanje Tilersona, možda i nije neko iznenađenje ako se zna da su on i Tramp imali različit stav po mnogim pitanjima – od Irana, gde je Tilerson podržavao Iranski sporazum, a Tramp bio protiv njega. Tilerson se nije slagao s Trampom ni oko klimatskih promena, ni odnosa SAD prema Kataru! Zalagao se za neposrednu diplomatiju sa Severnom Korejom, dok je Tramp i tu bio protiv!

Pre nekoliko dana Tramp je objavio da će se sastati sa severnokorejskim predsednikom, a istog dana je Tilerson rekao da nema nikakvih izgleda za američko-severnokorejske razgovore ! To ne da nije bio tim, nego potpuno raštiman orkestar!

Mediji su prošle godine objavili i kako je Tilerson u jednom privatnom razgovoru nazvao Trampa kretenom, što Tilerson nikada nije javno demantovao, mada doduše nije ni potvrdio! E, bilo kako bilo – sad mu je „kreten“ – tvitovao otkaz!

Za razliku od Tilersona, dojučerašnji direktor CIA-e, a sada šef diplomatije Pompeo – u svemu Trampa bezrezervno podržava, jedino po pitanju Rusije postoji razlika, jer Tramp nikada nije optužio Rusiju za bilo šta, dok Pompeo kao direktor CIA-e jeste!

Novi državni sekretar Amerike karijerni je diplomata sa visokim vojnim obrazovanjem i doktoratom sa Harvarda! Slovi i kao vrlo konzervativan političar koji je u tri navrata bio kongresmen, poznat je po islamofobiji, pravdao je i postojanje zatvora Gvantanamo tvrdeći da Amerikanci nisu mučili svoje zatvorenike nego ih samo ispitivali! Čuj, mučili – na oporavku bili?!

Kako vreme odmiče – „Kreten“ ili ne – ali Trampova tviter-politika, seče kao preki sud i, ma koliko bi joj hteli to pripisati – nije nimalo za šalu! Pogotovo nije za šalu onima protiv kojih je usmerena! U Americi je napravila dva sudarena bloka – a od toga koji će pobediti i koliko će u međusobnoj borbi oslabiti – zavisi i sudbina sveta, stisnuta između tog procesa – i Putinove poruke: „Pre stvaranja novih sistema naoružanja, niko nas nije slušao – poslušajte nas sad“!

Izvor: Fakti.org

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite