VULIN: Nezavisno Kosovo je bezbednosna pretnja za Srbiju, tako ćemo tretirati i njihovu vojsku!

Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je u razgovoru sa predsedavajućim Vojnog komiteta NATO generalom Petrom Pavelom da je Srbija otvorena za saradnju sa partnerima i na Zapadu i na Istoku uz očuvanje svoje vojne neutralnosti, kao i da je formiranje vojske tzv. Kosova za Srbiju neprihvatljivo.

Ministar Aleksandar Vulin (Foto: Sceenshot)

Ministarstvo odbrane navelo je u saopštenju da su Vulin i Pavel u Beogradu razgovarali o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji u regionu, saradnji Srbije i NATO, kao i saradnji Vojske Srbije i KFOR-a.

Prema rečima Vulina, aktivno angažovanje Srbije u raspoloživim mehanizmima Partnerstva za mir doprinosi izgradnji sposobnosti Vojske Srbije, a princip vojne neutralnosti ostaje zvanična i jedina politika Republike Srbije, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

„Republika Srbija otvorena je za saradnju sa partnerima i na Zapadu i na Istoku uz očuvanje svoje vojne neutralnosti. U tom kontekstu, saradnja pod okriljem Programa Partnerstvo za mir predstavlja optimalni okvir za ostvarenje bezbednosnih ciljeva i unapređenje odbrambenih kapaciteta. Za Republiku Srbiju od izuzetnog je značaja da NATO i u narednom periodu, kao što je to bilo do sada u praksi, uvažava njen koncept vojne neutralnosti”, istakao je ministar odbrane.

Vulin se zahvalio generalu Pavelu na pojašnjenju stava NATO da Republika Srbija, kao ni srpski, niti bilo koji drugi narod ne predstavljaju remetilački faktor na Balkanu.

On je dodao da osnovnu bezbednosnu pretnju za Republiku Srbiju predstavlja proces otcepljenja teritorije AP Kosovo i Metohija i da je formiranje Vojske tzv. Kosova za Srbiju neprihvatljivo.

„Formiranje Vojske tzv. Kosova je neprihvatljivo ne samo zbog važeće rezolucije SB UN 1244, već i zbog činjenice da jedino snage KFOR predstavljaju garant bezbednosti građana naše južne pokrajine i ovom prilikom se zahvaljujem NATO-u na njegovom učešću i stalnom prisustvu na Kosovu i Metohiji, istakao je Vulin.

Vulin je dodao da srpsko stanovništvo na Kosovu i Metohiji ima poverenje u KFOR i u njemu vidi jedini garant svoje sigurnosti i bezbednosti.

Tokom posete Srbiji, general Pavel će se odvojeno sastati i sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Ljubišom Dikovićem i predstavnicima Ministarstva spoljnih poslova, a predviđeno je i da održi predavanje slušaocima Visokih studija bezbednosti i odbrane i Generalštabnog usavršavanja.

Izvor: Tanjug

 

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite