DODIK: Rešenje je ulazak RS i severa Kosova u sastav Srbije

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da bi se većina Srba u Srpskoj danas, kada bi imali priliku, izjasnila na referendumu da se Srpska pripoji Srbiji.

Dodik (Foto: Screenshot)

Dodik je potvrdio da bi voleo da se nekada raspiše takav referendum, da to ne krije i da o tome godinama govori.

„Ne krijem to, mislim da je to prirodno i da će na kraju ta politička priroda i pobediti. To se ne može zaustaviti, to je i do sada zaustavljano, do sada je to bila tabu tema“, rekao je predsednik Srpske za TV „Pink“.

Dodik je ponovio da je BiH nametnuta Srbima kao moranje od međunarodnog faktora koji želi da kaže da je BiH država, a Republika Srpska nije, dok u Dejtonu i Ustavu piše da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri naroda koji su izvorište svog suvereniteta i odluka na zajedničkom nivou.

„Mi polazimo od toga da Republika Srpska, sa stanovišta definicije države, ima sve elemente – teritoriju, narod i vlast. I jedino ona to ima u BiH, u kojoj danas ništa ne funkcioniše, osim Srpske. Zajednički nivo je izgubljen jer nema konsenzusa. Stranci nas 25 godina maltretiraju i manipulišu sa navodnim kompromisom u BiH, to je taj problem koji neće dozvoliti BiH da preživi“, istakao je Dodik.

On je naglasio da je činjenica da je srpski narod bio spreman da preživi 20 godina torturu međunarodne zajednice i nije se odrekao Srpske, koju voli i u njoj se oseća svoj na svome.

Predsednik Dodik je rekao da je BiH „sklepana na nemogućim principima“ i da, kada bi ostala sama, „ne bi sastavila 24 sata“.

On je istakao da Srbi više ne smeju da uđu u zabludu o multietničkim zajednicama, te podsetio da su Srbi dali svoju državu, Srbiju, „uvalili se u Jugoslaviju – jednu, pa drugu“, i da je to bio opšti promašaj srpske nacionalne politike i srpske nacionalne ideje.

„I šta smo dobili na kraju tog vijeka u kome smo formirali Jugoslaviju, ništa, dobili smo stradanje, rasparčavanje, satanizaciju, izolaciju. Zar Srbi sada treba ponovo da budu u zabludi i da prihvate BiH na istim principima na kojima Jugoslavija nije mogla da uspe. Ko očekuje da smo toliko glupi politički?!“, rekao je Dodik.

Komentarišući često etiketiranje Srba kao genocidnog naroda, Dodik je podsetio da su muslimani u BiH, još pre početka proteklog rata, počeli sa propagandom o tome da su Srbi genocidan narod.

Govoreći o ratnim zločinima, Dodik je rekao da misli da je jedino rešenje za budućnost da se svi istovremeno izvine jedni drugima.

„Insistiranje da se samo Srbi izvinjavaju, značilo bi predodređivanje krivice. Stradali su Srbi, stradali i drugi u proteklom ratu, ali isto tako ostao je neraščišćen ogroman problem među nama, a to je Drugi svetski rat, masovno ubijanje Srba“, rekao je Dodik.

On je podsetio na stradanje Srba u Prebilovcima, ali i o malo poznatom stradanju 6.000 Srba u mjestu Stari Brod, nizvodno od Višegrada, gde ih je u zbeg od Sarajeva, preko Romanije niz Drinu naterao Jure Francetić, a pobile ustaše u roku od dva dana.

Dodik je naglasio da na zapadu vlada opšta antiruska histerija, dok Republika Srpska odlično sarađuje sa Rusijom, da se on godišnje bar jednom vidi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, te da je za njega čast da sa jednim od vodećih ljudi sveta porazgovara o problemima.

Predsednik Republike Srpske poručio je da Srbi moraju da se vrate sebi i okupe se, te istakao da je najvažnije što se Srbija kroz Aleksandra Vučića vratila konceptu Srbije kao nacionalne države Srba i drugih građana koji u njoj žive.

„Mislim da je Srbija uspela u poslednje tri godine ili pet da vrati Kosovo na međunarodni plan, da se o tome razgovara, dok se pre toga o tome ćutalo kao o gotovoj stvari“, naveo je Dodik.

Amerika nije moćna kao pre

On je rekao da Amerika više nije moćna kao pre, ali da je ne treba zanemariti, te ukazao na postojanje dvojnih standarda.

„O vojsci Kosova ne postoji nijedan zvanični dokument, nigde to nije pomenuto osim u nastojanjima Albanaca da to naprave, međutim dobili su podršku Amerike. S druge strane, Republika Srpska ima pravo na vojsku i u Ustavu, i u Dejtonskom sporazumu, ali to ne može da funkcioniše. Dokle će ovde da budu različiti principi?!“, naglasio je Dodik.

Dodik je istakao da Srpska ima pravo na vojsku više od bilo koga u regionu.

„Ako je ovo princip, onda ćemo mi tražiti da se ukine sporazum o Oružanim snagama BiH i tražićemo da se formira vojska Republike Srpske, jer mi više imamo pravo na to nego bilo ko u regionu“, dodao je Dodik.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će se kandidovati za člana Predsedništva BiH zato što Republika Srpska ima u sebi potencijala za vlastite odluke i razvoj koje „koče na nivou BiH“, te poručio da „ide tamo da, u interesu Srpske, pokuša da to otkoči“.

„Meni je prioritet Republika Srpska. Ne idem tamo zbog Bosne, ja idem tamo zbog Republike Srpske“, rekao je Dodik za televiziju „Pink“.

Dodik, koji je i lider SNSD-a, najavio je da će već ove sedmice imati razgovore sa koalicionim partnerima o tome, kako bi okupili širu koaliciju koja će obezbediti pobedu.

On je napomenuo da, iako sve ankete govore da je pobeda neprikosnovena, treba biti oprezan i pozvao sve svoje članove partije, koalicione članove i simpatizere da se okupe.

„Ovaj put pobeda mora biti velika. Sad na izborima pobeđuje Republika Srpska – ako imamo snažnu političku podršku, onda možemo da iznesemo našu borbu sa međunarodnim faktorom koji je protiv Republike Srpske, ali i sa BiH pogotovo“, rekao je Dodik.

On je objasnio da lider SDA Bakir Izetbegović neće moći da bude u novom sastavu Predsedništva BiH, jer je već bio dva puta, istakavši da on nije bio poseban problem, nego predstavnici Srba u Sarajevu koji su mu popuštali.

„Problem je što su se naše politike, uslovno naši ljudi, prilagođavali njima. Imate gotovo nemoguću situaciju gde su Srbi zauzeli srpska mesta, a na zajedničkom nivou rade protiv Republike Srpske“, rekao je Dodik.

Prema Dodikovim rečima, oni su tokom dve i po godine zaustavili sve finansijske aranžmane Republike Srpske u iznosu od 710 miliona KM koji su morali da idu preko organa BiH, samo zato da Srpska ne bi dobijala novac.

„Oni su iz tog razloga počeli da govore kako je ovde loše, kako Republika ne valja. To naravno, odgovara Bakiru Izetbegoviću. Onda su ušli u hajku kako imamo paravojnu organizaciju, što je potpuno netačno. Tamo su, nažalost, svi Mektići“, rekao je Dodik.

Izvor: Srna

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite