HAOS U ČEŠKOJ: Političara japansko-češkog porekla optužuju za mržnju prema Romima, on kaže da je Soroš sve montirao!

Romska organizacija Konexe, pokrenula je krivičnu prijavu protiv lidera češke stranke SPD Tomio Okamure zbog njegovog stava o kampovima za Rome u gradu Leti (Lety) na jugu Bohemije tokom Drugog svetskog rata, što oni smatraju za poricanje genocida kaže potparol te političke organizacije Miroslav Broz. Lider opozicione stranke optužuje fondaciju Džordža Soroša, da stoji iza napada na njega. Okamura je češko-japanskog porekla, a njegova stranka je na izborima za parlament 2013. godine osvojila 6.88% glasova.

Tomio Okamura (Foto: Screenshot)

U intervjuu za DV TV pre nedelju dana, lider stranke za Slobodu i direktnu demokratiju (SPD), rekao je da su kampovi tokom rata ostali uglavnom nečuvani i da su zatvorenici mogli da se slobodno kreću. Pored toga Okamura je rekao da su kampovi bili i bez žice, što je kasnije korigovao i izjavio da je napravio grešku.

Miroslav Broz vođa romske organizacije Konexe izjavio je da oni ne žele da tolerišu takve stavove i da se Okamuri treba suditi za stav koji je izneo u javnosti.

Okamura je u intervjuu za češku televiziju citirao knjigu „Kamp Leti, činjenice i mitovi“ koju je kako kaže izdala češka akademija nauka.

Okamura je izjavio da su napadi na njega ishitreni, a ističe i da iza njih stoji Fondacija za otvoreno društvo, kontraverznog miljardera Džordža Soroša.

Okamura se direktno oslanja i na članak koji je napisao češki istoričar Jan Rajat, koji kaže da i Letiju nije bilo pravog kampa, to jest da su uslovi bili daleko lakši nego u Dahau i Bukhenvaldu. Što romske organizacije osporavaju.

Danas je u Pragu održan protest romskih organizacija protiv Okamure, na kome su okupljeni nosili transparente optuživajući češko-japanskog političara da je rasista.

Izvor: Dnevna Gazeta/Prague business journal

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite