ŠTA SRBIJI DONOSI NOVI ZAKON: Čak 88.5% žena izbeglica neće da radi i živi od socijalne pomoći!

Žene izbeglice u Nemačkoj jedva rade i time otežavaju integraciju, pokazalo je novo istraživanje Instituta za svetsku ekonomij (Institute of the World Economy). Naime čak 88.5% se odlučuje da ostane kući i živi od socijalne pomoći. Ovakav model prisutan je većini članica EU, a po nacrtu novog zakona o azilu Srbija će takođe preuzeti obavezu da iz budžeta daje socijalnu pomoć azilantima. Dnevna Gazeta otrkiva šta nas očekuje i kakva su iskustva Nemačke po pitanju socijalne pomoći za izbeglice. 

Ilustracija (Foto: Screenshot)

Tržišta rada je najbitnije mesto za integraciju, a veliki broj izbeglica idalje nema posao u Nemačkoj ili ne želi da ima ga ima. Samo polovina muškaraca radi, ali je ova brojka još manja za žene od kojih je samo 11.5% zaposleno.

 

Veliki broj žena je pre dolaska u Nemačku ostajao kod kuće i odgajao decu, tako da nemaju kvalifikacije za bolje plaćene poslove. Pored toga nije sve u predhodnom znanju, žene izbeglice odbijaju da idu na časove nemačkog jezika što im smanjuje šansu da dobiju pristojan posao. Ipak istraživanje je pokazalo da je glavni problem manjak želje tih žena da rade, jer sebe vide u tradicionalnoj islamskoj ulozi žene koja se brine za decu. Naime ove žene imaju izbor da li da rade za nisku platu ili da dobijaju socijalnu pomoć koja će im pokriti sve potrebe bez ikavih obaveza na tržištu rada, pa većina odlučuje se ne takmiči na tržištu rada.

Istraživanje je pokazalo velike probleme u takozvanom pravu o neraskidivosti porodice, po kome kada jedna osoba dobije azil ima pravo da dovede svoju užu, ali i deo šire porodice u novu zemlju. Žene koje dolaze u Nemačku nakon što njihovi muževi dobiju azil se mahom odlučuju da žive od socijalne pomoči i nastavljaju svoj život u segregaciji od ostatka društva.

Prema nacrtu novog zakona o azilu, vladajuća koalicija okupljena oko SNS predvidela je obavezu Srbije da daje socijalnu pomoć iz budžeta Republike Srbije azilantima, što može izazvati nove problem po pitanju i ovako lošeg životnog standarda u Srbiji.

Izvor: Dnevna Gazeta/ Voice of Europe

Više o ovoj vesti možete pročitati na engleskom jeziku klikom OVDE.

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite