Vučić proglasio ZSO za mrtvo slovo na papiru, poziva Srbe da ne učestvuju u vojsci Kosova!

Više od pet godina pokušavamo na svaki način da dođemo do mira i rešenja kosovsko-metohijskog čvora, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić (Foto: Screenshot)

On je u obraćanju naciji, na dan godišnjice pogroma na Kosovu, rekao da je u Briselskom sporazumu prvih šest od ukupno 15 tačaka posvećeno Zajednici srpskih opština.

Svih šest od 15 tačaka iz Briselskog sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština su ostale mrtvo slovo na papiru, rekao je Vučić.

„Pet godina neko ne želi da ovo bude sprovedeno u delo. Nismo mi verovali da će Albanci učiniti bilo šta u srpsku korist. EU da je želela da ZSO bude formirana, da je to htela međunarodna zajednica, njihov uslov za viznu liberalizaciju Prištini bilo bi formiranje ZSO, a ne demarkacija sa Crnom Gorom“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je danas Srbe sa Kosova i Metohije da ne učestvuju u formiraju vojske Kosova.

Vučić je na pres konferenciji rekao da vlasti u Prištini idu po srpskim sredinama i potkupljuju srpske mladiće da bi išli u njihovu vojsku.

„Ne mogu sada da vam pričam sve. . . „, rekao je Vučić.

On je, povodom izjave američkog ambasadora Vilijama Montgomerija da Srbija ne treba da prihvati formiranje vojske Kosova ni po koju cenu, već da insistira na prvobitnom stavu SAD po tom pitanju, a to je „ne“ vojsci Kosova, zahvalio Montgomeriju na korektnom pristupu i na tome što je rekao, jer je to, primetio je, istina.

Predsednik je naglasio da Srbija ne može da odobri formiranje vojske Kosova.

„Oni nama ne idu samo na jug, idu i na sever da nam potkupljuju mladiće. Kažu – evo toliko i toliko keša, budi deo vojske. Mi se sa tim suočavamo i razgovaramo sa Srbima na KiM“, rekao je Vučić.

Dodao je da nije želeo da reaguje na opasku američkog zvaničnika Vesa Mičela da kosovska vojska, u kojoj će da budu Srbi, neće biti pretnja Srbiji.

„Stvarno? Na teritoriji Srbije formirate tuđu vosjku, u koju ćete da uključute i Srbe… Šta, kao u vreme Austrougarske i Turske, da se bijemo Srbi protiv Srba…?“, zapitao je Vučić.

Zato je pozvao Srbe da ne učestvuju u formiranju vojske Kosova, i one sa juga i sa severa pokrajine, da tako pomognu u rešavanju kosovskog problema.

„Da se ponašaju odgovorno, brinu o sebi i svojoj bezbednosti, ali ne da učestvuju u formiranju drzavnih organa neke druge države, a da sa Srbijom nije postignut dogovor o bilo kojem pitanju“, naglasio je Vučić.

Izvor: Informer/Novosti

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite