Brnabić kaže da je rast plata realan, ali ne želi da kaže datume kada bi mogle da porastu

Imamo odlične pokazatelje i rast plata i penzija je apsolutno realan ove godine – izjavila je večeras premijerka Srbije Ana Brnabić za RTS.

Premijerka Srbije (Foto: Screenshot)

Brnabić očekuje da rast BDP-a bude 3,5 odsto i navodi da su veći privredni rast, povećanje plata i penzija ciljevi i novog programa „čuvarkuća“, koji se predviđa sa MMF-om. Ona je dodala da će naredni sastanak delegacije Srbije s MMF-om biti održan od 20. do 22. aprilu Vašingtonu.

– Tamo će biti ministar finansija Dušan Vujović i guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković. Onda će oni posetiti Beograd sredinom maja, kada treba da finalizujemo taj dogvoor, da bi u julu išli na odbor MMF i nadam se potpisali ovaj aranžman – rekla je Brnabić.

Na pitanje na koliko bi potpisali aranžman, ona je rekla da se razmišlja da li na dve ili tri godine.

– Ja sam pre za aranžman na tri godine, ali to ćemo dogovoriti sredinom maja – rekla je Brnabić.

Ona je dodala da bi novi aranžman „čuvarkuća“ podrazumevao uglavom savete, a manje kontrolu.

– Dobro je da imamo tu vrstu nekog kontrolnog meganizma, koji daje dosta dobar pravac i razmišljanja investitorima – rekla je Brnabić.

Brnabić je naglasila da su dogovoreni glavni ciljevi novog programa „čuvarkuće“ – prvi je veći privredni rast, a drugi veće plate i veća primanja za građane Srbije. Ističe da je realno da dođe do rasta plata i penzija ove godine, jer su, kaže, pokazatelji odlični.

– Mislim da je apsolutno realan rast ove godine. Mi u ovom trenutku imamo odlične pokazatelje i BDP od 4, 2 odsto u januaru. Ja sad očekujem podatke za februar, pored toga imamo suficit u budžetu, javni dug i dalje pada, sada nešto malo više od 57 odsto – rekla je ona.

Dodala je da očekuje i uplatu za koncesiju za Aerodrom „Nikola Tesla“.

– Očekujem dosta povoljnu sliku BDP-a, stanogradnju za bezbednosne sturkture, gde imamo dosta dobar pomak. Nadam se da će se postići rast koji je planiran od 3,5 odsto, ako bude više – tim bolje, ali cilj je da u budućnosti bude četiri odsto i viši – rekla je Brnabić.

Ističe da sa optimizmom gleda na narednu nedelju.

– Ispred nas je važna nedelja. Dvadesetog marta otvara se prva digitalna farma u regionu, Srbija će u tome biti lider, potpisivanje sa koncesionarom za aerodrom i početak rešavanja pitanja za Agrokor – navela je Brnabić.

Izvor: Tanjug

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite