ERDOGAN PROGLASIO POBEDU: Turska vojska maršira osvojenim Afrinom! (VIDEO)

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan objavio je da njegova armija i njoj saveznička Slobodna sirijska armija (SSA) potpuno kontrolišu Afrina, administrativni centar istoimene enklave na severu Sirije koji su branile kurdske snage koje je Ankara proglasila „teroristima”.

Turska vojska u Afrinu (Foto: Screenshot)

Taktički, turski lider je u prvi plan isturio SSA, u kojoj su Turci i Turkmeni sa severa Sirije, a svojim trupama pripisao tobože pomoćnu ulogu:

“Jedinice Slobodnih sirijskih snaga, uz podršku turskih oružanih snaga, preuzele su potpunu kontrolu nad Afrinom i potpuno očistile grad od terorista. Operacija je završena jutros u 08.30”.

Turci i njihovi sateliti krenuli su na Afrin pred zoru, nastupajući istovremeno sa istoka, severa i zapada i – prema još nezvaničnim informacijama – nisu naišli ni na kakav otpor.

Ovo bi značilo da su Kurdi organizovano napustili grad tokom noći.

Ima, međutim, tvrdnji da borbe u gradu još traju i da truska armija nema kontrolu najmanje nad polovinom centralnih delova grada.

Turski telekanal NTV preneo je preneo je i ove Erdoganove reči:
„Većina terorista je pobegla. Po gradu se vijore zastave Turske i sirijske opozicije. Naša armija je počela razminiranje grada”.

Zvanični Damask je osudio tursku operaciju i poručio Ankari da je ta teritorija neodvojivi deo Sirije.

Rusija je pozvala Tursku da poštuje suverenitet i teritorijalnu celovitost Sirije.

Izvor: Fakti.org

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite