EKONOMSKA SARADNJA: Francuzi zainteresovani za hidroenergetski potencijal Srbije

Predstavnici francuske energetske kompanije EDF zainteresovani su da sa Srbijom i „Elektroprivredom Srbije“ razviju veće projekte, pre svega u oblasti hidroenergetike, rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić nakon sastanka sa delegacijom EDF-a.

(Foto: Snappygoat)

Aleksandar Antić je novinarima rekao da postoji veliko interesovanje sa srpske strane da se sa EDF-om dogovaraju projekti koji su vezani za unapređenje prenosne distributivne mreže.

leksandar Antić nakon sastanka sa delegacijom EDF-a.

Aleksandar Antić je novinarima rekao da postoji veliko interesovanje sa srpske strane da se sa EDF-om dogovaraju projekti koji su vezani za unapređenje prenosne distributivne mreže.

Pripremila Ružica Vranjković
„EDF je po mnogim parametrima, kada je hidroenergetika u pitanju, kompanija broj jedan u svetu i mi smo spremni da sa njima na tu temu razgovaramo i da zajednički sagledamo neiskorišćene hidropotencijale i mogućnost izgradnje hidroenergetskih objekata na našim slivovima“, naveo je Antić.

Dodao je da je na današnjem sastanku, kome su prisustvovali direktori EPS-a Milorad Grčić i „Elektromreža Srbije“ Jelena Matejić, dogovoreno da se intenzivira saradnja, pre svega na nivou stručnih timova koji će intenzivno nastaviti da rade i naveo da je prvi sledeći korak u toj saradnji da stručni tim iz Srbije posetiti Francusku i kompaniju EDF-a.

Ministar je podsetio da je sa ambasadorom Francuske Frederikom Mondolonijem 18. januara potpisao sporazum koji je definisao prioritete, pre svega za buduću energetsku saradnju, kao i da je tada i dogovorena poseta EDF-a na najvišem nivou.

Antić je ukazao da je EDF jedna od najznačajnijih evropskih i svetskih energetskih kompanija, sa više od 160.000 zaposlenih, te da je jedan od globalnih lidera gotovo u svim ključnim energetskim delatnostima.

Mondoloni je naveo da Francuska želi da pomogne Srbiji u njenom ekonomskom razvoju, kao i da francuska preduzeća i privrednici žele da uspostave saradnju sa svojim kolegama iz Srbije, u kojima svi dobijaju – i francuska preduzeća, ali u jednakoj meri i srpske firme.

„U tom smislu, delegacija preduzeća EDF-a bila je ovde kako bi proučila načine saradnje sa preduzećima iz energetskog sektora u Srbiji u svim oblastima“, dodao je Mondoloni.

Navodeći da je 2018. godina veoma značajna za odnose Srbije i Francuske, jer se obeležava 100 godina od kraja Prvog svetskog rata u kojem su, kako kaže, Srbija i Francuska borile rame uz rame, Mondoloni je rekao da je upravo prošlost omogućila da se zasnuje prijateljstvo dve zemlje.

„Ali, ove godine želimo i da radimo za budućnost i paralelno sa razvijanjem naših političkih odnosa, mi takođe želimo da se i naši ekonomski odnosi razvijaju“, zaključio je Mondoloni.

Izvor: RTS

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite