MAKEDONIJA: Makedonske vlasti oslobađaju teroriste!

Makedonsko specijalno tužilaštvo odbacilo je optužnicu protiv 11 Albanaca, optuženih da su 2003. godine podmetnuli minu u čijoj su eksploziji poginula dva pripadnika NATO snaga i jedan Makedonac, javili su makedonski mediji.

(Foto: Printscreen)

Ceo slučaj, navela je Janeva, bio je zasnovan na izjavi jedinog svedoka, Ramadana Bajramija, kojeg su lokalne vlasti prisilile na ovakav iskaz.

Kako navodi skopski portal Sudstvo, četvorica agenata kontraobaveštajne službe su u selu Bansko, kod Strumice u dva navrata za svega nekoliko dana mučile Bajramija kako bi ga ubedili da lažno svedoči o slučaju „Sopot“.

Bajramija su agentu UBK-a tukli i gasili mu cigarete po telu, posle čega je optužio grupu Albanaca da su postavile minu u čijoj su eksploziji poginula dvojica Poljaka i Makedonac.

Povlačenjem optužnice slučaj „Sopot“, nije zatvoren jer tužilaštvo pokreće dodatnu istragu.

Ukupno 12 optuženih, od kojih je jedan u međuvremenu umro, osuđeno je 2010. godine na ukupno 150 godina zatvora, ali je posle protesta albanskih stranaka zaključeno da je u procesu bilo propusta, kao i da je Bajrami iskaz dao pod prinudom.

Advokati ovih 11 Albanaca su najavili da će tražiti nadoknadu za vreme koje su njihovi klijenti proveli u zatvoru.

Izvor: RTS

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite