MIGRANTSKA KRIZA: Da li Nemačkoj preti izumiranje, ako se nastavi ovakva politika prema tražiocima azila?!

Kao i prošle godine, Nemačka se i u 2017. godini najviše angažovala po pitanju tražioca azila nego što su svi članovi EU zajedno. Način na koji Nemačka tumači Dablinski sporazum ukazuje na to da se neusklađenost nastavlja.

(Foto: Screenshot)

Nemačke vlasti su prošle godine odlučile o 524.185 zahteva za azil, više od 435.070 predmeta koji se procesuiraju u svim drugim zemljama EU zajedno u 2017. godini, navodi se u izveštaju nemačkog dnevnika Velt, citirajući podatke iz kancelarije za statistiku EU, Eurostat.

Podaci su zasnovani na prvostepenim odlukama i daju tačan odraz broja migranata u zemlji u odnosu na prijavu. Tražioci azila mogu nezakonito putovati do željenog odredišta nakon podnošenja prvobitne prijave.

Hoće li nova nemačka vlada nastaviti ovu politiku? Nova nemačka vlada će nastaviti da dozvoljava onima koji traže zaštitu za ulazak u zemlju. Međutim, ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer preuzeo je težak stav o azilu.

On je pozvao na proširenje unutrašnjih granica kada istekne suspenzija Šengenskog sporazuma u maju. On takođe želi da ubrza deportacije odbijenih tražilaca azila tako što će angažovati više sudija i zatvarajući rupe u zakonu koje neki migranti koriste kako bi izbjegli deportaciju.

-Nemačka je obradila pet puta više prijava nego što su Italija i Grčka – dve od graničnih država EU – zajedno.

-Samo jedan od 26 migranata koji dolaze u Nemačku preko drugog člana EU vraćaju se u državu članicu u koju su prvi put stupili.

-U dve trećine slučajeva, Nemačka čak ne pokušava da vrati migrante do mesta ulaska u Evropu.

-Nemačka je najpopularnija destinacija za tražioce azila u EU, sa 187.000 dolazaka u 2017. godini; više od Italije i Grčke zajedno.

-U proseku oko 15.000 ljudi tražilo je azil u Nemačkoj svakog meseca u periodu od aprila 2016. do novembra 2017. godine.

-Podaci nisu uključivali cifre iz Češke i Španije, ali kombinovani ukupni zahtevi iz tih zemalja još nisu premašili 12.000 godišnje.

Izvor: Dojče Vele

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite