PRONAĐENI DOKAZI: Savčenko planirala da digne parlament u vazduh?

Državni tužilac Ukrajine Jurij Lucenko izjavio je da je našao „neoborive dokaze“ da je poslanica Nadežda Savčenko – koja je sve donedavno slavljena i na Zapadu kao „heroina suprotstavljanja agresiji Rusije“ – „planirala izvođenje terorističkog akta u nacionalnom parlamentu“.

Savčenko (Foto: Screenshot)

Istovremeno je od Vrhovne rade (parlamenta) zatražio da Savčenko liši imuniteta da bi mogla da bude uhapšena i krivično gonjena.

On je ustvrdio da je Savčenko, koja je bila pilot ukrajinske ratne avijacije, nameravala da eksplozivom uništi „vladinu i funkcionersku ložu“ i da minobacačem (ili minobacačima) sruši kupolu zgrade parlamenta, a da potom „vatrom iz automata dotuče one koji prežive“.

Predstavnica šefa države Petra Porošenka u parlamentu – Irina Lucenko – saopštila je da će na sednici Rade, kada bude rešavano o ukidanju poslaničkog imuniteta Savčenko – biti pokazan „šokantan video sa njenim učešćem“.
Savčenko je ove optužbe odbacila i optužila najvišu ukrajinsku vlast za „teške prestupe i kriminal“.

Ona se nekoliko dana nalazila van zemlje, a čim se vratila u Kijev – bila je pozvana u Službu bezbednosti Ukrajine – kao svedok u slučaju uhapšenog šefa Centra za oslobađanje zarobljenika Vladimira Rubana koji se optužuje za „seriju terorističkih akata u Kijevu“.

Ukrajinski mediji tvrde da je Savčenko na poslednju sednicu Rade došla sa pištoljem u torbi i nekoliko bombi.

Ona je navela da je – kao oficir – na poklon dobila pištolj i podsetila da, po zakonu, ima pravo da ga nosi.

Prethodno je – 15-og marta – izjavila da je videla „strah u očima poslanika“.

Otkrila je da je Službi državne bezbednosti predočila da je u Ukrajini moguć vojni udar i naglasila da lično smatra da bi to bio „očekivani i pravilan događaj“:

„Znam da ima mnogo vojnih lica koja me slušaju. Prevrat bi dobrodošao. Nikada nije bilo strašno živeti za pravdu i umreti za pravdu. Oni koji su u našim vojnim komandama uvek su na strani vlasti. Ali, ima mnogo i onih koji shvataju šta se događa. U Rusiji sam se borila protiv spoljnjeg neprijatelja, a u Ukrajini se borim protiv – unutrašnjih“.

Izvor: Fakti.org

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite