MEDIJI SU GOVORILI DA JE NAJVEĆI KSENOFOB EVROPE: Izbeglice danas masovno glasaju za Vildersa!

Sutra će se održati lokalni izbori u Holandiji. Stranka za slobodu, Gerta Vildersa, učestvovaće u 30 holandskih opština i mogao bi da je podrži veliki broj sirijskih hrišćana, prenosi holandski radio-difuzni servis NOS.

Gert Vilders (Foto: Screenshot)

Jedna od najvećih zajednica sirijskih hrišćanskih u Evropi nalazi se u holandskom gradu Enšedeu (Enschede). Na poslednjim izborima, Stranka za slobodu dobila je veliki broj glasova od 8.000 hrišćanskih Sirijaca.

„Stranka slobode shvata koliko su opasni muslimani“, kaže Gabriel, hrišćanski preduzetnik iz Ensheda. On se protivi izgradnji nove džamije u Enšedeu: „Nema potrebe za tako velikom džamijom, mi smo kao hrišćani pobegli zbog muslimana, morate se integrisati ili bolje odlaziti.“

Predsednik Arameanske federacije Ervin Ilgun. kaže da postoji novi trend glasanja za Vildersovu stranku za slobodu. „Poslednjih par godina, Partija Slobode dobija popularnost“, kaže on. „Diskusija o novoj gradskoj džamiji je očigledno pitanje na kome dobijaju poene“.

Hrišćanski izbjeglica iz Turske kaže da nije iznenađen popularnošću Stranke slobode. Abraham Bet Arsan kaže: „Sirijsko-pravoslavni hrišćani su pobegli iz islamskog svijeta. Pobegli smo jer je naša vera zabranjena. Uviek smo bili ugnjeteni. “

Akademska studija istraživača Jana Šukinka pokazala je da su sirijski hrišćani vrlo dobro integrisani i daleko su ispred ostalih nezapadnih migrantskih grupa.

Izvor: Dnevna Gazeta/Voice of Europe

Više o ovoj vesti na engleskom jeziku možete pročitati klikom OVDE.

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite