MOŽE BITI SAMO JEDNA: Brnabićka izbacije Zoranu Mihajlović iz vlade

Ospežne konsultacije o rekonstrukciji Vlade Srbije trebalo bi da počnu već sledeće nedelje, a osim najmanje četvoro ministara koji su „viđeni“ za smenu, poljuljane su i pozicije vicepremijerke Zorane Mihajlović. 

Ana Brnabić (Foto: Screenshot)

Iako je aktuelna šefica resora saobraćaja i infrastrukture do sada više puta bezuspešno „smenjivana“ u medijima, čini se da je ovog puta možda najbliža „crvenom kartonu“. Doduše, kako prenose naši izvori, njenu smenu najviše zagovara premijerka Ana Brnabić, s kojom je u neskrivenom sukobu, ali se još ne zna da li se s tim potezom slaže šef države i lider SNS Aleksandar Vučić, s kojim je predsednica Vlade praktično zakazala konsultacije.

Na stolu najverovatnije neće biti samo konkretna kadrovska rešenja, nego i raspored ministarstava, odnosno eventualno razdvajanje postojećih portfelja i uvođenje novih.

– Rekonstrukcija je neophodna da bi Vlada funkcionisala kao tim, i želim da počne što pre i da se što pre završi, da se ne bi ugrozilo efikasno funkcionisanje Vlade. U njoj postoje oni kod kojih je prevelika sujeta, koji nisu timski igrači i imaju možda malo više samopromocije, dok je moj prvi i osnovni kriterijum da imamo igrače koji sve podređuju timu – poručila je u utorak Brnabićeva, koja je prethodno javno „naciljala“ Mihajlovićevu prozivkom da se infrastrukturni projekti ne odvijaju dovoljno brzo.

Prema našim informacijama, nova kadrovska kombinatorika u Nemanjinoj 11 tesno je povezana i sa izborom prvog čoveka prestonice. Naime, rekonstrukcijom Vlade otvoriće se prostor za transfer jakih političkih igrača iz gradske vlasti u ministarske kabinete. U tom smislu se kao naslednik ministra finansija Dušana Vujovića sve više pominje Siniša Mali, a spekuliše se i o tome da bi Goran Vesić mogao da preuzme infrastrukturu od Mihajlovićeve, dok bi njoj ostao saobraćaj, ukoliko „preživi metlu“.

Kao pojačanje u timu premijerke Brnabić pominje se i direktorka Festivala igre Aja Jung, kao i prvi čovek „Tiršove“ i predvodnik liste naprednjaka na izborima u Beogradu Zoran Radojičić. Prema tom scenariju, Jungova bi mogla da uskoči u stolicu ministra kulture umesto Vladana Vukosavljevića. Spekuliše se takođe i o tome da bi „prekobrojni“ mogli da budu i Vanja Udovičić (sport) i Goran Trivan (zaštita životne sredine), kao i Goran Knežević, koji bi iz ličnih razloga napustio Nemanjinu 11.

Plan je da, posle razgovora Vučića i Brnabićeve, o „mešanju karata“ u Nemanjinoj raspravljaju i stranački organi SNS, a zatim da se razgovara i sa ostalim partnerima u vladajućoj koaliciji. Socijalisti, kako je njihov lider Ivica Dačić u više navrata rekao, nemaju ništa protiv „osvežavanja“ ministarskog tima, a šef SDPS Rasim Ljajić smatra da je bolje rekonstruisati kabinet nego ići na novo glasanje.

Izvor: Novosti

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite