NATO izmislio povod za bombardovanje Srbije (VIDEO)

Obeležavanje 19. godišnjice od početka NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju je dan kada se podsećamo velikog i neopravdanog zločina. Istovremeno, međutim, moramo da kažemo i da politički procesi koji su doveli do NATO agresije još nisu završeni, kao i da je bombardovanje moglo da reši samo jedan jedini problem – problem budućnosti i kredibiliteta NATO.

Ovako je NATO agresiju okarakterisao prof. dr Momir Bulatović, u to vreme predsednik Vlade SRJ, na konferenciji „Da se ne zaboravi – 19 godina od početka NATO agresije, agresije koja se nastavlja“, održanoj u sredu u beogradskom Domu Vojske.

– Da bi bombardovanje opravdali i sačuvali kredibilitet alijanse, izmislili su naše zločine – naglasio je Bulatović. – Izmislili su egzodus Albanaca, izmislili su čak i povod za bombardovanje. To je, za one koji hoće da vide, nedvosmisleno dokazano i pred Haškim tribunalom.

Na skupu koji su organizovali Beogradski forum za svet ravnopravnih i Klub generala i admirala Srbije, govorili su i general Milomir Miladinović, predsednik Kluba GiA, Nikola Šainović, bivši potpredsednik Vlade SRJ i Živadin Jovanović, nekadašnji savezni ministar za inostrane poslove SRJ.

– Tog 24. marta 1999. godine, pušten je đavo iz boce – rekao je Jovanović. – NATO agresija je razorila i razgradila čitav sistem bezbednosti i Evrope i sveta. Ona nije bila namenjena samo Srbiji i Jugoslaviji, nego i Rusiji, a deo je NATO strategije u pohodu na istok. To se, danas, može jasno sagledati. Mi, pak, sada moramo biti svesni da naša politička i diplomatska borba nisu izgubljene. Zato svom snagom treba da podržimo naše rukovodstvo u traženju trajnog, uravnoteženog i pravednog rešenja za Kosovo i Metohiju.

Učesnici Konferencije usvojili su dva apela. Prvim se pokreće inicijativa da se, povodom 20 godina od NATO agresije, 2019. proglasi godinom moratorijuma na vojne vežbe Srbije sa NATO. Drugi apel je da se zaustavi dalji rast napetosti i produbljivanje nepoverenja u globalnim odnosima, da se unapredi dijalog i prihvati partnerstvo i ravnopravnost kao osnova odnosa među velikim silama.

Izvor: Novosti

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite