OBJAVLJEN DRAMATIČAN SNIMAK: Izrael bombardovao nuklearku u Siriji (VIDEO)

Izraelska vojska danas je prvi put potvrdila da je 2007. godine izvela vazdušni napad u Siriji u kojem je uništila objekat za koji je pretpostavljala da je nuklearni reaktor, saopštivši da je tim napadom otklonjena velika pretnja po Izrael i region i da je to „poruka“ drugima.

„Poruka napada na reaktor koji je izveden 2007. godine jeste da Izrael neće tolerisati izgradnju koja može da predstavlja egzistencijalnu pretnju. To je bila poruka 1981, to je bila poruka 2007, i to je buduća poruka našim neprijateljima“, naveo je načelnik Generalštaba izraelskih oružanih snaga Gadi Eizenkot.

Prema njegovim rečima, samo je nekolicina visokih komandanta znala za planove o operaciji „Izvan kutije“.

Iz perspektive Izraela, taj napad je bio izuzetno uspešan jer ne samo što je reaktor uništen, već je sprečena dalja eskalacija i ojačana izraelska moć zastrašivanja u regionu, a kasnije se ispostavilo da se baš ta oblast u Siriji našla u rukama takozvane Islamske države, navodi AP.

Današnjim saopštenjem, Izrael je skinuo veo tajne s jedne od svojih najsmelijih i najmisterioznijih operacija u novijoj istoriji, ocenjuje američka agencija.

Iako se u širokim krugovima verovalo da Izrael stoji iza vazdušnog napada izvedenog 6. septembra 2007, ta zemlja to nikada ranije nije javno komentarisala, napominje AP.

U iscrpnom saopštenju, vojska je obelodanila da je osam borbenih aviona F-15 izvelo strogo poverljive vazdušne napade na delimično izgrađeno postrojenje El Kubar u regionu Dejr el Zor, 450 kilometara severoistočno od Damaska, uništivši objekat koji je godinama razvijan i koji je, prema tadašnjem planu, trebalo da postane operativan krajem 2007. godine.

Umešanost u ovaj napad bila je jedna od najčuvanijih tajni Izraela, a zasad nije jasno zašto je ta zemlja odlučila da je baš danas obelodani.

Vojska nije želela da komentariše o razlozima objavljivanja saopštenja u ovom trenutku, ali bi ovaj potez mogao da bude povezan s predstojećim objavljivanjem memoara bivšeg premijera Ehuda Omlerta, koji je taj napad naložio i godinama ga nagoveštavao, ili bi pak mogao da bude upozorenje izraelskom neprijatelju Iranu, koji je aktivan u Siriji, ocenjuje AP.

Inače, u vreme napada 2007, Sirija je optuživala Izrael da narušava njen vazdušni prostor.

 

Udar iz 2007. podsećao je na izraelski napad na reaktor koji je bio u izgradnji u Iraku 1981. godine, a za koji se verovalo da je sprečio Sadam Huseina da kupi oružje za masovno uništenje koje je moglo da bude upotrebljeno u Zalivskom ratu deceniju kasnije.

Sirija poricala da je napadnut reaktor

Komandant izraelskih vazduhoplovnih snaga Amikam Norkin ističe da je, sa istorijskog stanovišta, odluka Izraela da uništi reaktor u Siriji jedna od najvažnijih odluka donetih u poslednjih 70 godina.

„Zamislite samo kakva bi situacija bila danas da se u Siriji nalazi nuklearni reaktor“, rekao je Norkin.

Američka agencija napominje da su Izrael i Sirija uvek bili ljuti neprijatelji i da je, tokom sedmogodišnjeg sirijskog građanskog rata, Izrael izveo više od 100 vazdušnih udara, koji su najverovatniji bili usmereni protiv onoga za šta je sumnjao da su isporuke oružja namenjene ekstremističkoj grupi Hezbolah, koju Iran podržava.

Izraelska vojska je danas objavila i snimak operacije, fotografije i detaljna obaveštajna dokumenta o napadu, a u izveštaju se navodi zaključak da je reaktor građen uz pomoć Severne Koreje, navodi Rojters.

Sirija, inače potpisnica Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja iz 1970, uvek je poricala da je napadnuta lokacija bila reaktor i da Damask ima nuklearnu saradnju sa Severnom Korejom.

Odluka Izraela da objavi saopštenje o ovom napadu usledila je nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanijahu više puta proteklih meseci pozvao SAD i međunarodnu zajednicu da preduzmu oštru akciju protiv saveznika Sirije, Irana, zaključuje britanska agencija.

Izvor: Tanjug

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite